Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENE ZAKONA O STEČAJU I O AGENCIJI ZA LICENCIRANJE STEČAJNIH UPRAVNIKA: Izmene propisa za efikasniji sistem stečaja, koji će biti prebačen u nadležnost Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika


U narednom periodu biće usvojene izmene više zakona, koje će omogućiti da sistem stečaja bude efikasniji i bolje kontrolisan, izjavio je ministar privrede, Željko Sertić, istakavši da je stečaj kod nas sam po sebi uglavnom prihvaćen kao bankrotstvo, što treba menjati.

Kako je rekao, jedna od glavnih stvari jeste da stečaj bude brz i efikasan kako bi vratio kompaniju nazad u život, u ekonomski opravdano i dugoročno održivo poslovanje.

Ministar je podsetio da se u portofoliju Agencije za privatizaciju nalazi još 500 neprivatizovanih preduzeća koja predstavljaju teret za državu i stvaraju ekonomski disbalans.

Sertić je precizirao da će izmenama Zakona o Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika ("Sl. glasnik RS", br. 84/2004 i 104/2009) kompletan proces stečaja biti prebačen u nadležnost te institucije, umesto Agencije za privatizaciju, što će značiti bolji i efikasniji sistem.

Do kraja godine pred poslanicima će se naći i izmene Zakona o stečaju ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 - dr. zakon, 71/2012 - odluka US i 83/2014), zahvaljujući kome će ukupan kapacitet nadležnih institucija biti podignut na mnogo viši nivo, a radiće se i na rešavanju problema nelikvidnosti, naveo je Sertić.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 21.09.2015.