Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U NAJAVI ZAKON O NAKNADAMA


Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da će loklane samouprave već od početka 2017. morati da imaju budžete zasnovane na novim principima, kao i da će se pripremati i Zakon o naknadama koji bi mogao da bude usvojen u narednih šest od osam meseci.

On je dodao da bi taj zakon mogao da se primeni već u budžetu za 2018.

Ministar je rekao je da će pitanje povećanja plata biti razmotreno nakon trećeg kvartala, da je stanje u budžetu bolje od planiranog, kao i da će Republika i lokalne samouprave od naredne godine podelu prihoda od poreza na zarade građana deliti na drugačiji način.

On je kazao da će se "krajem ove godine ili sigurno u budžetu za narednu godinu znati precizno o kojim promenama će biti reč".

Vujović je naglasio da je u julu realizovan suficit od 22 milijarde dinara, a u avgustu do sada još 20 milijardi.

On je naglasio da država ne mora da radi rebalans budžeta, pošto ima izuzetno dobre performanse, ali će možda, ipak, biti urađen  rebalans da bi verifikovala taj uspeh i ostvarila mogućnost da na bolji način upotrebi resurse i uštede koje je ostvarila.

Vujović je naveo da su pored promene u podeli prihoda od poreza na zarade građana u planu bile i promene odnosa instrumenata koje lokalne vlasti koriste kako bi prihodovale, ali da je za njih neophodna dublja analiza i više vremena.

Na pitanje da prokomentariše to što je ušteda države manja za oko tri milijarde dinara od dogovorenog sa MMF, Vujović je kazao da će vlada te tri milijarde apsorbovati na drugim mestima i imati sa MMF-om  prilagođavanje.

Odgovarajući na ptianje šta je od dogovorenog sa MMF-om u junu realizovano i šta je napisano u pismu koje se šalje pred sastanak direktora MMF-a koji potvrđuju ocenu revizije, Vujović je kazao da je Zakon o finansiranju lokalne samouprave delimično izmenjen, kao i da su tu još dve stvari.

"To su uredba vlade kojom se vlada kao vlasnik Poštanske štedionice obraća poslovodstvu te banke i sugeriše da se fokusira na svoju osnovnu delantost, a to je finansranje stanovništa i malih i srednjih preduzeća", rekao je Vujović i dodao da se sugeriše i izlaženje iz  problematičnih kredita (NPL).

Izvor: Tanjug, 19.08.2016.
Naslov: Redakcija