Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O EVIDENCIJI PROMETA: Tržišna inspekcija sprovodi službene savetodavne posete kod trgovaca na malo, radi pružanja stručne pomoći u vođenju evidencije o prometu na KEP obrascu. U slučaju da inspektori uoče propust, nedostatak ili nepravilnost u poslovanju, neće pokretati prekršajne postupke protiv trgovaca, već će doneti preporuke o tome kako da se nepravilnost ispravi i obezbedi zakonito poslovanje, te u kom roku to treba učiniti


Tržišna inspekcija uskoro će obići 18 prodavnica na malo pojedinih trgovinskih lanaca, u nekoliko gradova Srbije, kako bi pružila stručnu pomoć trgovcima i dodatno ih podstakla na zakonito poslovanje. U slučaju da inspektori tokom savetodavnih poseta uoče propust, nedostatak ili nepravilnost u poslovanju, neće pokretati prekršajne postupke protiv trgovaca, već će doneti preporuke kako da nepravilnost isprave i obezbede zakonito poslovanje i u kom roku to treba da učine.

Inspekcija službene savetodavne posete vrši u skladu sa članom 13. Zakona o inspekcijskom nadzoru ("Sl. glasnik RS", br. 36/2015) i na osnovu Plana rada za ovu godinu, a biće obuhvaćeni trgovci koji imaju veliki broj maloprodajnih objekata na teritoriji Srbije.

Predmet preventivnog delovanja tržišne inspekcije je primena novog Pravilnika o evidenciji prometa ("Sl. glasnik RS", br. 99/2015) na osnovu koga su svi trgovci na malo dužni da vode evidenciju prometa robe koja obuhvata podatke o nabavci, prodaji i prodajnoj ceni robe, a zadatak inspektora je da pruže stručnu pomoć trgovcima u vođenju evidencije o prometu na KEP obrascu.

Tržišna inspekcija će nastaviti sa preventivnim delovanjem i u drugim oblastima nadzora, navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samuprave.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, 21.07.2016.
Naslov: Redakcija