Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O UDŽBENICIMA I DRUGIM NASTAVNIM SREDSTVIMA: Tačna definicija menice, kada, kako i ko je povlači, preporučeni obim udžbenika, maksimalna cena, izbor udžbenika na četiri godine


Predlog Zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima trebalo bi ove nedelje da bude usvojen na sednici Vlade Republike Srbije. Nakon toga bi, jedan od najvažnijih prostvenih propisa,hitno mogao da se nađe i pred poslanicima, da ga usvoje pre letnje pauze koja počinje za desetak dana, mada o tome zasada nema najava.

Ovaj zakon ministar prosvete, Srđan Verbić, povukao je iz skupštinske procedure u maju, na dan kada je već bio na dnevnom redu, pravdajući svoju odluku pritiscima izdavačkih lobija. Ministar je prošlog meseca najavio da će do prvog jula ovaj dokument ponovo stići pred poslanike, a "zeleno svetlo" za njega još nije dala ni Vlada Republike Srbije.

Poslanici se u skupštinske klupe tradicionalno vraćaju u drugoj polovini avgusta. To znači da, ako do kraja jula ovaj važni propis ne bude usvojen, to će morati da bude urađeno pred novu školsku godinu.

Predlog zakona koji je Verbić povukao u maju, sadržao je brojne značajne izmene. Trebalo je da udžbenicima limitira cenu, pa bi udžbenici bili između 20 i 30 odsto jeftiniji. Trebalo je da bude ograničen i obim udžbenika, način i uslovi izdavanja, uvođenje elektronskih dodataka knjigama... Planirano je i stavljanje tačke na "legalnu korupciju", tj. na to da izdavači nastavnicima i direktorima daju poklone i plaćaju seminare, u zamenu da ovi izaberu njihove komplete knjiga.

Pojedini izdavači nisu bili zadovoljni ovim dokumentom koji je, kako je rečeno iz Ministarstva prosvete, bio skrojen po meri đaka, a ne po meri izdavača. Tako je Verbić povukao Predlog zakona, jer je, kako je tada rekao, postojala bojazan da amandmanima bude potpuno obesmišljen.

Sporna verzija zakona je promenjena, nakon čega je iz Ministarstva prosvete poručeno da nijedna ključna odredba nije izmenjena suštinski, već da su u zakon unete samo novine koje će jače potvditi njegove glavne odredbe.

Prema broju udžbenika i izdavača Srbija je rekorder u regionu. Za osnovnu i srednju školu u opticaju je oko 1.700 naslova - udžbenika, radnih listova, gramatika, priručnika... Ove knjige izdaje čak 78 licencira izdavača. Ubuduće će se udžbenik štampati samo ako se za njega odluče nastavnici koji predaju određenom broju đaka. Povučena verzija tražila je zainteresovanost deset odsto generacije, a nova će najverovatnije dozvoliti štampanje i ako udžbenik izabere pet odsto generacije.

Izvor: Vebsajt Novosti, 21.07.2015.