Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O POSEBNIM USLOVIMA PRODAJE ODREĐENIH NEPOKRETNOSTI U SVOJINI REPUBLIKE SRBIJE: Pravo na kupovinu imaju korisnici ili zakupci, koji su ugovore o zakupu zaključili pre 1. januara 2015. godine i uredno izmiruju sve obaveze, predmet prodaje ne mogu biti nekretnine koje su predmet restitucije ili su zakupljene od strane diplomatsko-konzularnih predstavništava, cene će biti tržišne i određivaće ih Poreska uprava


Oko 60 državnih vila na Dedinju, Senjaku i Vračaru mogle bi da promene vlasnike ukoliko u parlamentu prođe Predlog zakona o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini Republike Srbije.

Najatraktivnijim stambenim kvadratima u vlasništvu države, koji bi mogli da budu predmet prodaje, upravlja "Dipos", a šta će se naći na listi odlučuju Republička direkcija za imovinu, Ministarstvo finansija i Vlada Republike Srbije.

Prema Predlogu zakona, pravo na kupovinu imaju korisnici ili zakupci, koji su ugovore o zakupu zaključili pre 1. januara 2015. godine i uredno izmiruju sve obaveze. Prema proceni "Diposa" možda će svega dvadesetak vila da bude prodato, jer će cene biti tržišne i određivaće ih Poreska uprava.

"Dipos" trenutno raspolaže sa 408 nekretnina. Na tom spisku nalazi se 161 vila od kojih su 72 zakupile diplomatsko-konzularna predstavništva - DKP. Ta zdanja, prema Predlogu zakona ne mogu biti predmet prodaje, kao ni još oko šest do deset kuća, koje bi mogle da budu predmet restitucije. Takođe, još dvadesetak vila nije za prodaju, jer su ugovori o zakupu zaključeni posle 1. januara 2015. godine, neke su slobodne, neke u lošem stanju i još nemaju stanare.

U fondu "Diposa" su i 22 poslovna prostora i 16 garaža od kojih tri koriste DKP. Takođe, ovo preduzeće upravlja i sa 209 stanova od kojih su 11 zakupila diplomatsko-konzularna predstavništva. Oko 90 stanova koriste izbeglice sa prostora bivše SFRJ.

Izvor: Vebsajt Novosti, 21.07.2015.