Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U NAJAVI ZAKON O SINDIKATU I ZAKON O ŠTRAJKU


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin najavio je danas u Lazarevcu donošenje zakona o sindikatima, koji bi se, kako je rekao, bavio utvrđivanjem reprezentativnosti sindikata, kao i zakon o štrajku.

"Počećemo uskoro sa radnim grupama. Treba da donesemo zakon o sindikatu i zakon o štrajku, nešto što bih ja voleo da bude kodeks radnog zakonodavstva", rekao je Vulin.Beta (Nenad Petrović)

Ministar je ukazao da izmenjeni Zakon o radu, koji je parlament usovoji prošle sedmice, kao i svi do sada sadrži puno odredbi koje se suštinski ne tiču samo radnog zakonodavstva, već se bavi i organizacijom sindikata.

"Hajde da donesemo poseban zakon koji će se baviti isključivo sindikatom, koji će utvrđivati njihovu reprezentativnost. Sada smo već napravili određene mere i kako ćemo to da radimo, s obzirom na to da do sada to nije bilo moguće", naveo je Vulin.

Ministar kaže da je socijalni dijalog, možda, i najvažni, odnosno da u socijalno-ekonomskom savetu treba da sede predstavnici zaista reprezentativnih sindikata i poslodavaca i da oni stvarno predstavljaju one za koje govore da ih predstavljaju.

Izmene Zakona o radu uvele su novi institut - obračunski listić za zaradu koji ima status izvršne isprave i koji će doprineti da radnik može preko suda da naplati zaradu koju mu poslodavac nije isplatio, izjavio je Vulin.

"Neće biti moguće da poslodavac ima novca za otplatu kredita banke a da neće da plati radnika", rekao je Vulin novinarima prilikom polaganja venaca u mestu Rudovci na spomen ploču rudarima-štrajkačima, poginulim 1939. godine.

On je pojasnio da na obračunskom listiću jasno piše šta se radniku duguje, odnosno šta je trebalo da bude isplaćeno, pa je uvođenjem ovog instituta omogućeno da se izbegne mučan i skup sudski postupak.

"Dovoljno je da to predstavite nadležnom sudiji a on je dužan da upari sa evidencijom poslodavca i to je to. Pod uslovom da poslodavac ima novca na računu", rekao je ministar za rad.

Na pitanje ko će taj postupak u praksi da kontroliše, Vulin je ukazao da je to stvar radnika.

"Radnik ima mogućnost da dobije papir koji predstavlja izvršnu ispravu - dokument koji se ne dokazuje, potrebno ga je samo predstaviti nadležnom sudu. Možete i da to ne uradite. To je vaša stvar, kao što možete i da ne tražite platu", istakao je Vulin.

Ministar je rekao da očekuje da će poslodavac sada znati da postoji ta mogućnost i kada bude video da u sudskoj praksi to funkcioniše odgovornije će se ponašati prema radniku i njegovoj zaradi.

Izvor: RTV