Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MEDIJSKI ZAKONI U ZAVRŠNOJ FAZI


Početkom avgusta pred poslanicima republičkog parlamenta trebalo bi da se nađu tri madijska zakona: Zakon o javnom informisanju, o elektronskim medijima i o javnom servisu.

Tome u prilog ide i najava iz resornog ministarstva za Radio Novi Sad prema kojoj su Zakoni u završnoj fazi i trebalo bi uskoro da budu upućeni Vladi i Skupstini Srbije na usvajanjeRTV (Ivica Ključar)

Podsetimo, Nacrt zakona o javnim servisima poslat je u Brisel početkom meseca, dok su prethodno Evropskoj komisiji upućena i druga dva medijska zakona- o javnom informisanju i o elektronskim medijima.

Pomoćnik ministra kulture i informisanja Saša Mirković tada je izrazio očekivanje da sva tri medijska zakona u kratkom roku budu vraćena pošto Evroska komisija o njima da svoje mišljenje.

Mirković je rekao da je utvrđeno da u raznim oblicima državnog vlasništva u Srbiji ima 81 medij, a ne 79, kako je ranije navedeno.

On je napomenuo da se sa Briselom o medijskim zakonima vodi "veoma intenzivna komunikacija" i da su već dobijeni određeni komentari.

On je naveo i da je, prema podacima Agencije za privredne registre, u Srbiji registrovano "1.300 do 1.400 glasila", kao i da je manje od deset odsto njih u državnom vlasništvu.

Izvor: RTV