Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O POSTAVLJANJU BAŠTE UGOSTITELJSKOG OBJEKTA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA: Za bašte kafića koje se nalaze na javnim površinama normiran je izgled suncobrana, međutim, ugostitelji se još nisu prilagodili novim pravilima. Velika količina novca koju su uložili u već postojeća senila odlaže postavljanje novih, bež, crnih, ili belih, bez reklama, oznaka i karnera, kakvi su propisani


Katalog urbanog gradskog mobilijara, koji je donet prošle godine, predvideo je da svaki pedalj beogradskih pločnika izgleda u skladu sa standardima. Suncobrani, ograde, stubići, kameni ivičnjaci, kiosci dobili su svoje norme. Međutim, zamena ne ide brzo. Ugostitelji će za suncobrane morati da plate, ali tek kad dobiju dozvole za bašte, a njih dugo čekaju.

Prema rečima glavnog gradskog urbaniste Milutina Folića, knjiga standarda je spremna, međutim, na terenu to ide malo sporije. Sve standardizovane novine osvanuće na ulicama u narednih nekoliko godina, a prema normama se već rade Ruzveltova ulica, Bulevar oslobođenja, Slavija, Maršala Birjuzova, pešačka zona Zemuna, Obilićev venac.

- Ono što smo u centralnim gradskim opštinama već uspeli da sprovedemo jeste zamena kioska i tendi, što smo odradili u prvom naletu. To su svakako najveći i najupečatljiviji komadi urbanog mobilijara. Na redu je zamena stubića, klupa, žardinjera, što se radi postepeno - objašnjava Folić.

Za bašte kafića koje se nalaze na javnim površinama normiran je izgled suncobrana, međutim, ugostitelji se još nisu prilagodili novim pravilima. Velika količina novca koju su uložili u već postojeća senila odlaže postavljanje novih, bež, crnih, ili belih, bez reklama, oznaka i karnera, kakvi su propisani.

- Zatvorene bašte su takođe zabranjene prema Odluci o postavljanju bašte ugostiteljskog objekta na teritoriji grada Beograda ("Sl. list grada Beograda", br. 11/2014, 25/2014 - ispr., 34/2014, 2/2015, 29/2015 i 63/2016) i to u centralnim opštinama i na glavnim bulevarima. Pravi primer bašta uređenih po pravilima je na rekonstruisanom Cvetnom trgu - objašnjava glavni urbanista.

Propisana pozicija svakog suncobrana, stola, stolice, bez ograda i reklama, pričekaće još malo. Ugostitelji na teritoriji Starog grada još nisu dobili dozvole za svoje bašte, jer je ova opština, prethodnog vikenda, usvojila novi plan za njihovo postavljanje. Gabariti bašta znatno su smanjeni, a vlasnici trenutno rade na osnovu zahteva za dobijanje dozvole od prethodne godine, dok se nove odredbe ne sprovedu. O novim senilima u opštini Stari grad vodiće računa gradski ili republički zavod za zaštitu spomenika kulture, u zavisnosti od ulice i oblasti.

Osim klupa, šahtova, ivičnjaka, đubrijera, novoobojene fasade u gradu biće osvetljene posebnim sijalicama.

- Jedan od primera novina je i osvetljavanje fontana LED rasvetom. Isti standardi primenjivaće se i na rekonstruisanim fasadama u glavnim gradskim ulicama - ističe Folić.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. R., 20.06.2017.
Naslov: Redakcija