Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O SOCIJALNOJ ZAŠTITI: Izmenama Zakona biće izjednačena mogućnost državnih i privatnih domova za stare da učestvuju na tržištu


Za smeštaj u neki od državnih domova za stare trenutno čeka 509 korisnika, kaže ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i dodaje da je cilj da se u potpunosti izjednači mogućnost državnih i privatnih domova da učestvuju na tržištu.

"Trenutno u Srbiji ima 40 državnih domova za starije i 150 licenciranih domova u privatnom vlasništvu. U državnim domovima imamo oko 9.000 ležajeva, dok u privatnom vlasništvu ima još oko 4.500", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, popunjenost kapaciteta u državnim domovima je 90 odsto, dok je popunjenost privatnih kapaciteta 71 odsto.

"Država trenutno, po našoj evidenciji, ima 509 korisnika koji čekaju da budu smeštani u neki od naših domova. Za nas je ta situacija neprihvatljiva", rekao je ministar.

Kako kaže, Ministarstvo za rad je obezbedilo novac i odgovarajuće zakonske preduslove, pa i pre promene Zakona o socijalnoj zaštiti ("Sl. glasnik RS", br. 24/2011), a cilj je da se u potpunosti izjednači mogućnost državnih i privatnih domova da učestvuju na tržištu i zajedno konkurišu za sve one korisnike koji žele da budu smešteni i za koje plaća država.

"Smatramo da nijedan naš stariji sugrađanin ne sme da bude bez doma i smeštaja", rekao je ministar.

Navodeći da 40 državnih domova imaju veliki kapacitet, ministar je ocenio da oni nisu ravnomerno raspoređeni. "Imate puno sredina u kojima nemate državni dom i ljudi nemaju gde da budu smešteni."

Kako kaže, izjednačavajući privatne i državne domove omogućiće se privatnom kapitalu da otvori dom, konkuriše za državna sredstva i da, poput beogradskog primera gde imamo izjednačene državne i privatne vrtiće, izjednačimo i državne i privatne domove za stare.

On je izrazio nadu da će 509 korisnika koji čekaju na mesto u državnom domu do kraja godine naći svoj smeštaj dodajući da je još važnije da u budućnosti nemamo liste čekanja jer ćemo uvek imati slobodne kapacitete, a država će pod jednakim uslovima moći da upućuje korisnike i u privatne i u državne domove.

"To je velika promena i posle ovog socijalna zaštita može da kaže da je značajno napredovala i promenila odnos prema korisniku i njegovoj porodici", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, na ovaj način korisnik će imati priliku da ostane u svojoj sredini čak i ako nema državnog doma u svom mestu.

Ministar je ocenio i da se na ovaj način potpuno uništava i sama ideja ilegalnog doma.

Navodeći da je najčešće opravdanje dece za smeštaj roditelja u ilegalni dom taj da u tom trenutku nisu imali gde da ih smeste, posebno kada su teško pokretni i sasvim nepokretni, ministar je istakao da nema više opravdanja za tako nešto.

"Ako nemate državni dom imaćete privatni. Država u skladu sa Zakonom učestvuje u finansiranju tamo gde treba. Nema više opravdanja da svoje roditelje ostavljate po podrumima, bez zdravstvene nege. Imaćete mogućnost da ih ostavite u državnom ili privatnom domu", rekao je ministar.

On je dodao da nema razloga da bilo ko, kao i do sada, bude bez pažnje, nege i zaštite jer to niko nije zaslužio.

"Na ovaj način nemate nijedno opravdanje, ni ekonomsko ni moralno, da ostavite svoje roditelje u ilegalnom domu", zaključio je ministar.

Izvor: Vebsajt RTV, 21.06.2017.
Naslov: Redakcija