Zastava Bosne i Hercegovine

SRBIJA PRISTUPILA FONDU ZA INOVATIVNA PREDUZEĆA: Tehnološkim kompanijama, u ranoj fazi razvoja, omogućeno da koriste sredstva u iznosu od 41 milion evra


Srbija je 21. juna 2017. godine pristupila regionalnom Fondu za inovativna preduzeća (ENIF) u svojstvu investitora čime je omogućila tehnološkim kompanijama u ranoj fazi razvoja da koriste sredstva u iznosu od 41 milion evra.

Ugovor o pristupanju Srbija je potpisala preko državnog Fonda za inovacionu delatnost, a obavezala se da obezbedi sredstva za te namene od 1,3 miliona evra u periodu od pet godina.

Novac za investiranje se obezbeđuje preko Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a Ministarstvo privrede učestvuje u organima upravljanja.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je na predstavljanju ENIF-a, rekao da u Srbiji ima mnogo inovativnog preduzetničkog potencijala.

- ENIF je ovde da podstakne osnivanje i razvoj novih inovativnih kompanija i da nas izvede na tržište rizičnog kapitala - istakao je Šarčević.

On je dodao da će investitori u tom Fondu poput Evropske komisije, Evropskog investicionog fonda, Evropske banke za obnovu i razvoj i Nemačke razvojne banke omogućiti da se sredstva upotrebljavaju na najefikasniji način.

- Inovacije su ključ razvoja svakog društva - ocenio je Šarčević.

Ministar privrede Goran Knežević rekao je da se kroz pristupanje tom fondu srpskim preduzetnicima "otvaraju mnoga vrata, a najpre vizionarima, koji gledaju u budućnost".

- Iz budžeta je ove godine izdvojeno 18 milijardi dinara za finansiranje malih i srednjih preduzeća, od čega 300 miliona dinara za inovativne kompanije - istakao je Knežević.

On je dodao da se kroz saradnju sa različitim kompanijama i iz različitih programa dodatno obezbeđuje više od 500 miliona evra kako bi se razvijala inovativna preduzeća u Srbiji.

- Kroz ovaj fond će naše kompanije moći da se razvijaju i uspešno plasiraju inovativne proizvode i usluge, što je vrlo važno jer inovacije ne samo da doprinose povećanju proizvodnje i izvoza već i pokreću čitavo društvo - istakao je Knežević.

Dodao je da na znanje treba gledati kao na kapital i da privrednike treba podsticati da razmišljaju u tom smeru.

ENIF je fond rizičnog kapitala koji investira u mala i srednja preduzeća, a jedan je od stubova Programa za razvoj i inovacije preduzeća Zapadnog Balkana.

Izvor: Vebsajt Blic, 21.06.2017.
Naslov: Redakcija