Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O AUTORSKOM I SRODNIM PRAVIMA: Privredni sud u Beogradu doneo prvostepenu presudu kojom je utvrđeno da je vođa orkestra "Južni vetar", Miodrag M. Ilić, vlasnik fonograma koje je do sada držala izdavačka kuća Diskos iz Aleksandrovca


Nakon nedavne presude kojom je Dušan Kojić Koja iz "Discipline kičme" dobio svoja fonogramska prava od PGP-a, Privredni sud u Beogradu proglasio je vođu orkestra "Južni vetar" Miodraga M. Ilića vlasnikom snimaka koje je do sada držala izdavačka kuća Diskos iz Aleksandrovca.

Ovo je drugi slučaj u domaćem pravnom sistemu, u kojem je sud, na osnovu Zakona o autorskom i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011, 119/2012 i 29/2016 - odluka US), doneo odluku u korist originalnog proizvodača, odnosno tvorca fonograma.

Ilić kaže da mu je ovom odlukom najzad vraćeno ono što mu i pripada, jer izdavačke su kuće, kako kaže, bez osnova prisvojile prava na fonograme.

"Važno je da se svi mi koji smo godinama ulagali i stvarali udružimo kako bi se lakše izborili za svoja prava", rekao je Miodrag M. Ilić, povodom prvostepene presude kojom je utvrđeno da je on vlasnik snimaka (fonograma) na kojima su zabeležene pesme asova narodne muzike.

"Izuzetno smo zadovoljni činjenicom da je srpsko pravosuđe počelo da pokazuje razumevanje za kompleksnu materiju autorskih i srodnih prava i da donosi odluke u skladu sa Zakonom. Time se čini veliki podsticaj kreativnoj zajednici i srpskom društvu, posebno imajući u vidu da kreativne industrije, koje se u velikoj meri baziraju na intelektualnoj svojini, predstavljaju veliki, ako ne i najveći potencijal u srpskoj privredi", navedeno je u saopštenju Slobodana Nešovića Loke, predsednika Društva proizvođača fonograma "Matrica".

U slučaju "Discipline kičme", sud je proglasio da je Koja originalni proizvođač fonograma, a da je PGP RTS bio samo izdavač fonograma na nosačima zvuka, na osnovu čega pravo na naknadu za korišćenje fonograma koje traje 50 godina, pripada Koji, a ne PGP-u koji je bez osnova ubirao tu naknadu.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 21.06.2016.
Naslov: Redakcija