Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DO KRAJA 2016. GODINE BIĆE UVEDENI EVROPSKI STANDARDI U KORPORATIVNO FINANSIJSKO IZVEŠTAVANJE


Ključni korak za smanjenje sive ekonomije je uvođenje evropskih standarda u korporativno finansijsko izveštavanje, koje bi moglo da se primenjuje već od kraja 2016. godine, izjavio je ministar finansija, Dušan Vujović.

"MMF je rekao da mi godinama imamo plan borbe sa sivom ekonomijom, a jako malo rezultata i da će ovo biti jedna aktivnost koja će biti ključni korak u rešavanju tog problema. Naš potencijal je odgroman", rekao je Vujović.

Za ovaj projekat uvođenja međunarodnih standarda u korporativno izveštavanje, švajcarska vlada je donirala 3,4 miliona evra, a sporazum o donaciji su potpisali i Vujović i predstavnici Svetske banke.

"Cilj je da se podigne kultura izveštavanja", rekao je Vujović navodeći primer da sada preduzetnici često vode duple knjige, ne plaćaju porez, nabavljaju ilegalno materijal koji im je potreban za posao, a uvođenjem ovog standarda, takva praksa bi bila prekinuta.

Vujović očekuje da će fakulteti podržati ovu inicijativu i sve što treba kako bi softveri neophodni za njegovo sprovođenje bili dostupni po minimalnim cenama.

On očekuje da će prevodi standarda biti gotovi za nekoliko meseci, i da će do kraja 2016. godine biti moguće i primeniti ih.

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji, Toni Verheijen, ocenio je da se, kada je reč o ovom projektu, konačno stiglo do cilja i zahvalio Švajcarskoj na donaciji.

"Ovo je izuzetno važna oblast iako je često nevidljiva, a donosi promene i pokazuje da li je zemlja uspešna u privlačenju investicija ili nije", naveo je Verheijen.

On je ukazao da ovo iako ne spada u "glamurozne reforme" i nevidljivo je kada je sve u redu, u kriznim situacijama u izostanku ovih standarda mogu da se pojave veliki problemi, poput Liman bradersa.

"Cilj nam je da računovođe u Srbiji i svi akteri u procesu budu savetnici od poverenja za kompanije i da se unapredi sistem finansijskog izveštavanja", rekao je Verheijen.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 21.06.2016.
Naslov: Redakcija