Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

Narodna skupština RS: Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava prihvatio Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, koji predviđa uvođenje akcize na električnu energiju po stopi od 7,5 odsto


Na sednici od 19. juna 2015. godine, članovi Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava razmotrili su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, koji je podnela Vlada.

Nataša Kovačević, pomoćnica ministra finansija, predstavila je ukratko narodnim poslanicima Predlog zakona, istakavši da se najznačajnije izmene koje Predlog donosi odnose na promenu predmeta oporezivanja akcizom, odnosno, proširivanje liste oporezovanih proizvoda. Za električnu energiju za krajnju potrošnju predložena je stopa akcize od 7,5 odsto, a kao osnovica za obračun koristiće se potrošena električna energija. Primena se očekuje od 1. avgusta, odnosno prva plaćanja će biti realizovana u septembru ove godine, a obračun i plaćanje će se bliže urediti podzakonskim aktom, istakla je Kovačević.

Predloženo je i da na tečnosti za punjenje elektronskih cigareta stopa akcize bude 4 dinara po mililitru, a cigarete i alkoholna pića koja se uvoze radi prodaje diplomatskim i konzularnim predstavništvima ne moraju biti obeležena akciznim markicama.

Nakon rasprave Odbor je većinom glasova prihvatio Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, u načelu.

Na sednici je doneta i odluka da se Radna grupa za uvođenje i razvoj Portala za nadzor nad javnim finansijama ovlasti za realizaciju projekta pokretanja Portala, uz obavezu redovnog informisanja Odbora o aktivnostima.

Izvor: Press služba Skupštine Srbije, 19.06.2015.