Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POTPISAN PROTOKOL O DOPUNI SPORAZUMA O SLOBODNOJ TRGOVINI IZMEĐU SRBIJE I EVROPSKE ASOCIJACIJE ZA SLOBODNU TRGOVINU (EFTA): Novo poglavlje Sporazuma regulisaće trgovinu i održivi razvoj


Drugi sastanak Mešovitog komiteta između Srbije i EFTA država Švajcarske, Norveške, Islanda i Lihtenštajna održan je 19. i 20. maja 2015. godine u Beogradu.

Tokom zasedanja Mešovitog komiteta, Stevan Nikčević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija je, u ime Vlade Republike Srbije, potpisao Protokol o izmenama i dopunama Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i država EFTA.

Protokolom se produbljuje saradnja između partnera usvajanjem novog poglavlja u Sporazumu, kojim će se regulisati trgovina i održivi razvoj.

Razmenjene su informacije o dosadašnjoj primeni Sporazuma o slobodnoj trgovini između EFTA članica i Srbije, koji je na snazi od 2011 godine. Strane su se međusobno izvestile o trenutnoj ekonomskoj situciji u svakoj od zemalja pojedinačno, razmenjeni su podaci o robnoj razmeni, carinskoj sardanji, o primeni PEM Konvencije, olakšanju trgovine, javnim nabavkama i zaštiti intelektualne svijine. Zaključeno je da se Sporazum sprovodi izuzetno uspešno i da će dodatni Protokol, kao i uvođenje PEM pravila o poreklu robe doprineti daljem jačanju međusobne trgovine i ekonomske saradnje.

Izvor: Vebsajt Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, 21.05.2015.