Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraAUSTRIJSKA HIPO BANKA ANGAŽOVALA JE DOJČE BANKU DA VODI PRODAJU NJENIH BANAKA NA TERITORIJI BIVŠE JUGOSLAVIJE


Tanjug

Hipo Alpe Adria Bank je zbog problema u poslovanju morala biti preuzeta od strane države, pa je pokrenula reprivatizaciju svoje mreže u jugoistočnoj Evropi.

Planirano je da se prodaju šest banaka i tri lizing-kompanije u pet zemalja bivše Jugoslavije, zajedno sa jedinicom za upravljanje u Austriji.

Restruktuiranje banaka u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i u Crnoj gori " je gotovo zaključeno“, objasnio je u izjavi novinarima šef upravnog odbora "Hipo banke“ Gotvald Kranebiter.

On kaže da se očekuje da se ostvari prihod od najmanje 1,5 milijardi evra, koliko se knjiži vrednost, te najavio da krajnja lista interesenata treba da bude sastavljena do kraja 2012.

Sada se, prema njegovim rečima sondira trzište, a krajem 2012. trebalo bi da se zna sa kim će se dalje pregovarati.

Međutim, ukazao je on, za to je potrebna "normalizacija u evro-prostoru“.

"Planirana prodaja je bila dugo najavljivana i nije nikakvo iznenađenje“, naglasio je Kranebiter dodajući da je želja da se nađe dugoročni vlasnik, koji bi možda mogao da radi pod imenom "Hipo“ i pokrije čitavo tržište.

Potencijalne kupce Kranebiter nije želeo da navede, ali je ukazao da se radi o "tipičnim osumnjičenima“ koji se mogu naći u ruskom, turskom i jugoistočno azijskom prostoru, ali i Evropi.

Za vreme procesa prodaje, koji je sada započet će, prema njegovim rečima "Hipo“ u jugoistočnoj Evropi nastaviti sa poslovanjem kao i do sada, i, kako je istakao, možda neku novu filijalu u pogodjenim zemljama otvoriti.

Evropska komisija, kako je naveo pozitivno je raspoložena prema prodaji, jer se radi o onome što se zahteva u situaciji državne pomoći.

<<< Nazad na ostale vesti