Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O TURIZMU: Unija poslodavaca Srbije traži od Agencije za privredne registre i Ministarstva finansija da ukine naplatu takse za promene podataka onim ugostiteljima koji žele da vrate stare nazive svojih ugostiteljskih objekata


Zakon o izmenama i dopunama Zakona o turizmu ("Sl. glasnik RS", br. 84/2015 - dalje: Zakon), koji je stupio na snagu 14. oktobra 2015. godine, nametnuo je određenim ugostiteljima obavezu da izvrše promenu naziva svojih objekata. Nekoliko dana pre isteka roka (15. april 2016. godine) za usaglašavanje sa Zakonom Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je objavilo da je došlo do "tehničke greške" prilikom pisanja Zakona i da veliki broj ugostiteljskih objekata zapravo ne treba da vrši promenu.

"U odredbi člana 67. Zakona koja definiše buduća pravila o određivanju naziva firmi došlo je do tehničke greške u redakturi koja će biti otklonjena, tako da će imena svojih objekata morati da menjaju samo oni ugostitelji u čijem se nazivu nalazi više od jedne delatnosti", izjavio je savetnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, Aleksandar Denda.

Iz Ministarstva je stiglo obaveštenje da će tehnička greška biti otklonjena Pravilnikom o minimalnim tehničkim uslovima za obavljanje ugostiteljske delatnosti i da niko od ugostitelja zbog toga neće snositi štetu i dodatne troškove. Navedeni Pravilnik još uvek nije donet, a umesto njega Ministarstvo je objavilo Mišljenje u vezi sa primenom sporne odredbe Zakona.

Međutim većina ugostiteljskih objekata savesno je u roku izvršila promenu i skupo platila grešku zakonodavca. Izrada novog pečata, ponovna fiskalizacija, promena depo kartona i ugovora sa bankama i poslovnim partnerima, podnošenje Poreskoj upravi obaveštenje o promeni naziva privrednog subjekta, prilagođavanje ispisanog poslovnog imena odnosno firme na bočnim vratima, odnosno na bočnim stranama kabine teretnog motornog vozila, izrada novog vizuelnog identiteta, izrada natpisa, reklamne table, putokaza koštalo je ugostitelje 880 000 evra.

Imajući u vidu da je naziv jedna od značajnih dimenzija prepoznatljivosti svakog ugostiteljskog objekta veliki broj onih koji nisu imali dve delatnosti u nazivu želi da vrati svoj stari naziv. U tom slučaju bilo bi apsurdno da ugostitelji ponovo plaćaju taksu za vraćanje starog naziva zbog grube greške zakonodavca.

Unija poslodavaca Srbije traži od Agencije za privredne registre i Ministarstva finansija da ukine naplatu takse za promene podataka onim ugostiteljima koji žele da vrate stare nazive svojih ugostiteljskih objekata.

Izvor: Vebsajt Unija poslodavaca Srbije, 21.04.2016.
Naslov: Redakcija