Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UDRUŽENJE GRAĐANA ZA POVRAT ODUZETE IMOVINE TRAŽI IZMENU ZAKONA O VRAĆANJU ODUZETE IMOVINE I OBEŠTEĆENJU


Na teritoriji Srbije predato je oko 73.000 zahteva za restituciju. Čak 95 odsto od 2.000 građana sa severa Bačke traži vraćanje oduzetog poljoprivrednog zemljišta. Oni potražuju ukupno oko 13.000 hektara, a do sada im je vraćeno svega 200, zbog čega će subotičko Udruženje građana za povrat oduzete imovine tražiti izmene zakona kako bi se proces ubrzao i omogućilo brže i pravedenije vraćanje oduzete zemlje.

"Tražićemo da se u ovaj Zakon unese klauzula o supstituciji poljoprivrednog zemljišta. To je naš osnovni zahtev", kaže predsednik Udruženja Milan Uzelac.

Zakon predviđa dodelu obveznica u vrednosti oduzete imovine u narednih 15 godina, ali daje prednost vraćanju u naturi. Za obeštećenja na ovaj način predviđeno je dve milijarde dinara.

"Isplata obveznica i obeštećenja počinje od aprila 2018. godine i to će sigurno funkcionisati. Obveznicama građani odmah mogu da trguju na berzi. Republika Srbija je najsigurniji dužnik pa će sigurno moći da ostvare svoja prava na obeštećenje, ali je sada prioritet da se u naturalnom obliku vrati sve što je moguće", kaže direktor Sektora za nadzor i koordinaciju Agencije za restituciju Branko Lakić.

Koordinator mreže za restituciju Srbije Mile Antić tvrdi da je ovaj vid vraćanja oduzete imovine najefikasniji vid borbe protiv korupcije te da mu najveći otpor pružaju tajkuni.

"Pored onog čina koji je bio primaran, a to je vraćanje oduzete imovine pravim vlasnicima i uspostavljanje pravne sigurnosti, restitucija se pokazala kao najefikasniji vid borbe protiv korupcije, a restitucija u naturi nema konkurenciju. Upravo zbog toga joj tajkuni i pružaju toliki otpor", objašnjava Antić.

I zaštitnik građana Saša Janković podneo je Skupštini Srbije Predlog izmena Zakona o vraćanju imovine i obeštećenju ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 108/2013 i 142/2014). One bi trebale da omoguće da se građanima efikasnije vrati poljoprivredno zemljište, pre svega u naturi, čime bi bio uvažen i zahtev građana, a i olakšane obaveze države u postupku restitucije.

Izvor: RTV, 21.4.2015.