Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SAVETU ZA ŠTAMPU PODNETO PREKO 60 ŽALBI NA POVREDE KODEKSA NOVINARA: Pravo na žalbu ima svaki pojedinac, organizacija ili institucija koji su direktno pogođeni objavljenim sadržajem


Savetu za štampu podneto je u poslednjih godinu dana preko 60 žalbi na povrede kodeksa novinara, izjavio je danas zamenik predsednika tog tela Dejan Miladinović.

  • Miladinović je za Tanjug objasnio da pravo na žalbu ima svaki pojedinac, organizacija ili institucija koji su direktno pogođeni objavljenim sadržajem, a sve odluke o tome da li je prekršen kodeks novinara donosi Komisija za žalbe u roku od 45 dana od dana prijema žalbe.

 “Ako Komisija za žalbe odluči da je došlo do povrede novinarskog kodeksa, medij koji je objavio sporan sadržaj mora da objavi odluku Komisije”, precizirao je Miladinović i dodao da primedbe na televizijske i radio programe koji se smatraju “neukusnim” nisu u nadležnosti saveta.

Miladinović je govoreći o stanju u kome se mediji nalaze podsetio da mnogi od njih danas posluju sa gubicima i da teško naplaćuju svoja potraživanja dok država i dalje očekuje da uredno servisiraju svoje obaveze.

On ukazuje da su poslednjih godina bila česta otpuštanja novinara i smanjenje zarada napomenuvši da se zbog veoma teške ekonomske situacije mogu očekivati nova otpuštanja i gašenje glasila.

“Najteže će biti lokalnim medijima, a posebno je ugrožena perspektiva lokalnih štampanih medija, zbog malih tiraža, slabe ekonomske moći sredina u kojima se nalaze i visokih troškova izdavanja novina. Ti mediji više nemaju vremena za čekanje”, poručio je nadležnima Miladinović, koji je i predsednik Upravnog odbora udruženja izdavača lokalnih medija “Lokal pres”.

Miladinović upozorava i da egzistencijalna neizvesnost novinare dovodi u situaciju da se boje da postavljaju pitanja, jer ne znaju ko sve može biti uvređen i kakve su konsekvence “njihove preterane radoznalosti”.

Takođe, primećuje i da je na sceni prisutna tabloidizacija medijskih sadržaja, međutim, napominje da takve sadržaje, ne smemo olako shvatiti, jer se oni prilagođavaju potrebama određenih grupa sa namerom da deluju na podsvest čitalaca i stvore nove vrednosti u društvu.

Protivteža tome je, ističe on, medijska pismenost - razumevanje sadržaja, sposobnost njihovog tumačenja i kritičkog vrednovanja, “a tada ni mediji više neće moći da spinuju informacije”.

Miladinović je izrazio očekivanje da će ove godine biti usvojen set medijskih zakona koji bi, kako je rekao, trebalo da donese red u haotičnu medijsku scenu Srbije.

Savet za štampu osnovan je 2011. godine, a osnivači su novinarska udruženja NUNS i UNS i udruženje izdavača “Asocijacija medija” i “Lokal pres”. Norveška Vlada finansirala je rad Saveta do kraja prošle godine, a posle toga sami osnivači.

Izvor: Tanjug