Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VIŠI SUD U SLOVENIJI: Sud poništio ugovor o stambenom kreditu sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima. Odlučeno da klijent banci plati samo glavnicu kredita bez kamata


Viši sud u Sloveniji poništio je jedan ugovor o stambenom kreditu sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima, jer klijent nije bio obavešten o visokim rizicima koje nosi takav ugovor, izjavio je njegov advokat.

Čak 524 miliona evra kredita slovenačkih banaka je sada pod znakom pitanja zbog odluke kojom je ova klauzula proglašena ništavnom.

"Ovo je presudna odluka. To je prva takva odluka u Sloveniji i jedna od prvih u Evropskoj uniji", izjavio je advokat Robert Prajninger.

Razlog za donošenje takve odluke je da su banke bile svesne visokih rizika i mogućnosti deprecijacije švajcarskog franka, ali da o tim rizicima nisu informisale klijente. To je bila veoma nemoralna poslovna praksa, dodao je on.

Prema odluci suda, zajmoprimac mora da slovenačkom ogranku saustrijske banke Sparkase otplati samo glavnicu kredita bez kamata, što znači da će ukupna otplata biti najmanje 60 odsto niža nego što bi to bila da ugovor nije proglašen ništavnim, rekao je advokat.

Izvor: Vebsajt Telegraf, 18.01.2018.
Naslov: Redakcija