Zastava Bosne i Hercegovine

NARODNA SKUPŠTINA RS: Usvojen Zakon o izmenama i dopunama Zakona o javnom beležništvu i set pratećih zakona


Poslanici Skupštine Srbije usvojili su na današnjoj sednici Zakon o izmenama i dopunama Zakona o javnom beležništvu i set pratećih zakona, čijim će usvajanjem biti odblokiran rad pravosuđa. Usvojeni su i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o prometu nepokretnosti, Zakon o izmeni i dopuni Zakona o vanparničnom postupku, Zakon o izmenama i dopunama Porodičnog zakona, kao i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o nasleđivanju.

Takođe, izglasan je i Zakon o dopunama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine.

Usvajanjem izmena Zakona o javnom beležništvu i seta pratećih zakona, stvoreni su uslovi da bude odblokiran rad pravosuđa.

Usvajanje izmena tog zakona izuzetno je važno, jer se time prekida četvromosečni štrajk advokata.

Ministar pravde je rekao da je Vlada Srbije te izmene usvojila u neizmenjenom obliku, kako su predložili predstavnici advokata, istakavši da su definisana sporna pitanja - postojanje javnobeležničkog zapisnika, ugovora o prometu nepokretnosti i postupak potvrđivanja pravnih poslova tzv.solemnizacija.

Raspravu su pratili su i predstavnici advokature, a predsednik Advokatske komore Srbije (AKS) Dragoljub Đorđević rekao je novinarima da će advokati početi sa radom onog trenutka kada izmene Zakona o javnom beležništvu stupe na snagu.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sazvala je za četvrtak, 22. januar, Treće vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u 2015. godini, na čijem dnevnom redu će biti Predlog zakona o prevenciji i dijagnostici genetičkih bolesti, genetički uslovljenih anomalija i retkih bolesti, poznat kao "Zojin zakon".

Izvor: Press službe Vlade i Narodne skupštine Republike Srbije, 21.01.2015.