Email Print

SAOPŠTENJE MINISTARSTVA PRIVREDE POVODOM POVLAČENJA NACRTA ZAKONA O RADU


Ministarstvo privrede uputilo je dopis predsedniku Vlade Republike Srbije i predsedniku Socijalno ekonomskog saveta povodom informacija iz medija da je 20. januara održan sastanak na kom su prisustvovali premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i predsednik UGS "Nezavisnost" Branislav Čanak. Mediji su preneli da se radi o sastanku "kolegijuma" Socijalno ekonomskog saveta, na kom su se prisutni dogovorili da se sva sporna pitanja vezana za zakone o radu, privatizaciji i stečaju rešavaju putem socijalnog dijaloga između Vlade, sindikata i poslodavaca. U izjavama za medije pojedinih učesnika sastanka konstatuje se da je dogovoreno da se iz skupštinske procedure povuku predlozi zakona o privatizaciji i stečaju.

Ministarstvo privrede podseća da Zakon o socijalno-ekonomskom savetu ("Sl. glasnik RS", br. 125/2004) i Poslovnik o radu Socijalno ekonomskog saveta ne poznaju instituciju "kolegijuma". A prema informaciji koja je objavljena na internet stranici Socijalno ekonomskog saveta, prvi potpredsednik Vlade nije član Socijalno ekonomskog saveta. Takođe, prema članu 9. stav 4. Zakona o Socijalno ekonomskom savetu "za zauzimanje stavova potrebna je saglasnost svih članova Socijalno ekonomskog saveta". Prema članu 17. Poslovnika o radu Socijalno ekonomskog saveta Republike Srbije, Savet konsenzusom donosi sve odluke iz delokruga svog rada.

Ministarstvo privrede oštro se protivi donošenju odluka van institucija i na neformalnim sastancima. Iznošenje mišljenja, predloga i rasprava je svakako dobrodošlo u svim forumima i na svim nivoima pa i na ovom neformalnom sastanku. Donošenje odluka svakako ne. Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike i Ministarstvo privrede, kao institucionalni članovi Socijalno ekonomskog saveta i jedini ovlašćeni predlagači predmetnih zakona - zakona o radu, odnosno zakona o privatizaciji i stečaju, nisu bili pozvani na sastanak na kojem se izgleda odlučivalo o odustanku od propisane procedure zakona u njihovoj nadležnosti. Posebno jer je Ministarstvo rada bilo spremno da nakon završetka javne rasprave uputi tekst nacrta zakona o radu ministarstvima na mišljenje, dok se sa sindikatima koji predstavljaju legitimne interese zaposlenih, a ne privilegije interesnih grupa, intenzivno radi na prihvatljivom rešenju i nazire mogućnost dogovora do kraja tekuće nedelje.

Podsećamo da je postupak izrade Nacrta zakona o radu vodilo Ministarstvo rada, a da su reprezentativni sindikati sami odlučili da izađu iz radne grupe koja je pripremala zakon, a kasnije i bojkotovali javnu raspavu.

Vlada Republike Srbije je 30. decembra 2013. godine, na predlog Ministarstva privrede, jednoglasno usvojila Predlog zakona o privatizaciji, Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o stečaju, Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o Agenciji za privatizaciju i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o Agenciji za osiguranje i finansiranje izvoza, uz zaključkak da se upute Skupštini na usvajanje po hitnom postupku. Dana 13. januara 2013. godine Ministarstvo privrede je nakon više usmenih zahteva na Vladi, uputilo i pismenu urgenciju za hitno zakazivanje vanredne sednice Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o zakonima.

Nekako je tiho, pod paravanom otpora Nacrtu zakona o radu na kome je radilo Ministarstvo rada, prošao i nagoveštaj mogućeg povlačenja iz skupštinske procedure predloga zakona o privatizaciji i stečaju koji su već usvojeni na Vladi - ključnih reformskih zakona koji razvlašćuju političke partije uticaja u preduzećima u restrukturiranju i kasnijoj privatizaciji, koji omogućavaju bolje i efikasnije kontrolisanje i sankcionisanje direktora tih preduzeća, koji uvode i grade institucije sistema i koji pokreću reforme koje se posle ne mogu zaustaviti od strane bilo koje političke partije, interesne grupe ili pojedinca bez obzira na izbore. 

Izvor: Vebsajt Ministarstva privrede, 21.1.2014.

<<< Nazad na ostale vesti