Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA RS: Donete četiri uredbe za primenu Zakona o informacionoj bezbednosti, usvojena Strategija razvoja industrije informacionih tehnologija


Vlada Republike Srbije je, na sednici održanoj 17. novembra 2016. godine, usvojila Strategiju razvoja industrije informacionih tehnologija, čime su otvorene velike mogućnosti za podsticaj IT sektoru, rekla je državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

"Strategija IT industrije koju smo pripremili uz konsultacije sa predstavnicima vodećih IT klastera, Privredne komore Srbije i drugih nadležnih institucija, predstavlja važan dokument koji je osnov za razvijanje konkretnih programa kojim ćemo iskoristiti proizvodne i izvozne kapacitete IT sektora", rekla je Matić.

Prema njenim rečima, definisani su strateški prioriteti:

  • razvoj uspešnih preduzeća i proizvoda u oblasti informacionih tehnologija,
  • unapređivanje administrativnog okruženja pogodnog za razvoj IT industrije,
  • jačanje kadrovskih potencijala i
  • modernizacija poslovanja u svim privrednim granama upotrebom IT.

Ona je najavila uskoro donošenje Akcionog plana Strategije razvoja industrije informacionih tehnologija, gde će, između ostalog, biti i predviđene mere za poboljšanje uslova poslovanja domaćih IT kompanija, podsticanje osnivanja novih IT preduzeća i proizvodnje sopstvenih IT proizvoda, kao i podrške razvoju IT kadrova kako bi se iskoristile mogućnosti za zapošljavanje.

Ona je napomenula da je za razvoj informacionog društva od velikog značaja i usvajanje četiri uredbe za primenu Zakona o informacionoj bezbednosti ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016), na istoj sednici Vlade.

To su:

  1. Uredba o bližem sadržaju akta o bezbednosti informaciono-komunikacionih sistema od posebnog značaja, načinu provere i sadržaju izveštaja o proveri bezbednosti IKT sistema od posebnog značaja;
  2. Uredba o bližem uređenju mera zaštite IKT sistema od posebnog značaja;
  3. Uredba o utvrđivanju liste poslova u oblastima u kojima se obavljaju delatnosti od opšteg interesa i u kojima se koriste IKT sistemi od posebnog značaja;
  4. Uredba o postupku dostavljanja podataka, listi, vrstama i značaju incidenata i postupku obaveštavanja o incidentima u IKT sistemima od posebnog značaja.
Izvor: Vebsajt Tanjug, 18.11.2016.
Naslov: Redakcija