Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O OZNAČAVANJU POLJOPRIVREDNIH I PREHRAMBENIH PROIZVODA NACIONALNOM OZNAKOM VIŠEG KVALITETA "SRPSKI KVALITET": Pokret zaštite potrošača predlaže da se u kontrolu pečata "srpski kvalitet" uključe i stručnjaci iz nezavisnih institucija. Oznaka "srpski kvalitet" naći će se na mleku, mesu, voću, povrću, žitaricama, uljanicama, grožđu i medu, odnosno imaće je samo proizvodi za koje proizvođač može da dokaže da osnovna sirovina potiče iz Srbije, a čiji je kvalitet pri tome iznad konkurencije


Od 2017. godine bi u radnjama mogli da se nađu proizvodi sa oznakom "srpski kvalitet". Biće to garancija da su proizvedeni u Srbiji, od domaćih sirovina, i da su kvalitetniji od konkurencije. Za nadležne je to mogućnost za povećanje proizvodnje i izvoza, najpre mesa. Osim države, u kontroli "srpskog kvaliteta" treba da učestvuju i nezavisne institucije, smatraju udruženja potrošača.

Pečat mogu dobiti poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, prerađevine od mleka, mesa, voća, povrća, žitarica, uljanica, grožđa i meda.

Ne mogu jaka alkoholna pića, vina i aromatizovani proizvodi od vina. Oni sa gotovim proizvodima trebalo bi prvi da stanu u red, smatraju upućeni.

Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije kaže da nije dovoljan samo kvalitetan proizvod već je potrebno i imati ga u određenim količinama, sa adekvatnim kontinuitetom, i na dobar način organizovati pristup tržištu.

"Tako da je ovo samo deo priče, nešto što je znak kvaliteta, a da bi bio tržišno kompetentan mora da zadovoljava i sve ove druge uslove", smatra Jovanović.

Oznaka "srpski kvalitet" bi trebalo da poveća proizvodnju i sirovina i prerađevina, kažu u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, ali i da za potrošače bude garancija kvaliteta. Postavlja se pitanje ko je kontrolor.

"U suštini proizvođači sami prave specifikaciju i oni moraju da dokažu tu specifičnost, koja mora biti merljiva i dokaziva. Ministarstvo odobrava tu specifikaciju, i Ministarstvo će preko svojih inspekcijskih organa, ali takođe i preko kontrolnih organa, koje će ovlastiti Ministarstvo, vršiti kontrolu i ta kontrola je redovna", kaže Branislav Raketić iz Ministarstva poljoprivrede.

Za pečat "srpski kvalitet" nije dovoljna samo kontrola države, potrebno je uključiti i stručnjake iz nezavisnih institucija, predlaže Pokret zaštite potrošača.

"Dobijanje jednog značajnog priznanja za kvalitet od strane, po mom mišljenju, nedovoljno jasne strukture učesnika u utvrđivanju kvaliteta, dodele tog priznanja i praćenja održavanja tog utvrđenog kvaliteta, dakle dosta je nepoznanica", smatra predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević.

Uredba o označavanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda nacionalnom oznakom višeg kvaliteta "srpski kvalitet" ("Sl. glasnik RS", br. 90/2016) međutim kaže da jednom dobijen pečat nije večan. Svi koji budu upisani u registar iz njega mogu biti izbrisani ako se utvrdi da proizvod više ne ispunjava uslove "srpskog kvaliteta".

Izvor: Vebsajt RTS, Ivana Miljković, 15.11.2016.
Naslov: Redakcija