Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O SPREČAVANJU NASILJA U PORODICI: Predlogom zakona se uvode nove hitne mere - udaljavanje nasilnika iz porodice i zabrana prilaska žrtvi, kao i profesionalno-disciplinska odgovornost za službenike koji ne budu postupali u skladu sa zakonom. Udaljavanje koje određuje policijski službenik može da traje 48 sati, a nakon toga, na predlog javnog tužioca, sud može da odredi da se hitna mera produži još 30 dana


Predlog zakona o sprečavanju nasilja u porodici uvodi potpuno nove hitne mere - udaljavanje nasilnika iz porodice i zabranu prilaska žrtvi, kao i profesionalno-disciplinsku odgovornost za službenike koji ne budu postupali u skladu sa zakonom, izjavila je ministarka pravde, Nela Kuburović.

"Udaljavanje može da traje 48 sati i to policijski službenik može da odredi, a nakon toga, na predlog javnog tužioca, sud može da odredi da se hitna mera produži još 30 dana", rekla je Kuburović.

To znači, kaže ministarka, da se žrtvi daje mogućnost 32 dana da se oporavi i da se na neki način osamostali, da bude zaštićena u tom periodu i podvlači da, ukoliko dođe do kršenja hitne mere, može da se izrekne kazna zatvora do 60 dana u prekršajnom postupku, gde će sud vrlo brzo da reaguje.

Prema njenim rečima, to nije jedina mera, s obzirom na to da Predlog zakona predviđa i koordinaciju svih organa u sprečavanju nasilja u porodici i policije, tužilaštva, sudova, centara za socijalni rad, a to je, ocenjuje, do sada najviše nedostajalo.

"Po prvi put, zakon predviđa obaveznu saradnju organa, gde se uključuju u rad i druge ustanove, vaspitne, zdravstvene. Pored toga, može da se uključi i Nacionalna služba za zapošljavanje, ukoliko je nasilje ekonomskog karaktera", rekla je Kuburović.

Naglasila je da novi zakon uvodi i veće odgovornosti i profesionalno- disciplinsku odgovornost za službenike koji ne budu postupali u skladu sa zakonom.

"Za službeno lice koje zna za nasilje, a ne reaguje na njega, predviđena je prekršajna kazna. Ono što je bitno, usvojili smo određene amandmane koji pojačavaju tu odgovornost, koja se odnosi na javne tužioce i sudije, ukoliko ne postupaju u predviđenim, hitnim rokovima, to će predstavljati disciplinski prestup", rekla je ministarka.

Novi zakon uvodi i dva nova krivična dela- polno uznemiravanje i proganjanje, iako je, kaže Kuburović, bilo polemike da li da se to nazove "seksualno", ili "polno", ostalo je "polno uznemiravanje".

"Nadamo se da smo pokušali da dobro objasnimo i sistematizujemo radnju izvršenja tih krivičnih dela, da bismo imali što manje problema oko primene u praksi, ali upravo ta krivična dela su i u evropskom zakonodavstvu izazivali probleme, pa je bilo češćih izmena i dopunjavanja. Uz iskustvo drugih zemalja, pokušali smo da u samom startu jasnije definišemo, da bi sudovi lakše postupali", kaže Kuburović.

Kampanjom "Isključi nasilje", Ministarstvo pravde pokušava da uključi što veći broj aktera, pre svega da i ostala ministarstva i organi, NVO, učestvuju kako bi se podigla svest, a takođe da se i osnaže žrtve, da im se pokaže da nasilje treba da prijave, jer, statistika nasilja u porodici u Srbiji je poražavajuća, 327 žena u poslednjoj deceniji ubijene u porodičnom nasilju, a 33 ove godine.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 19.11.2016.
Naslov: Redakcija