Zastava Bosne i Hercegovine

KRIVIČNA PRIJAVA TUŽILAŠTVU ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL PROTIV ČLANOVA PRVOG SASTAVA VISOKOG SAVETA SUDSTVA


Predsednik Vrhovnog kasacionog suda podneo je zajedno sa još nekoliko sudija Tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv članova prvog sastava Visokog saveta sudstva, među kojima su bivše predsednica VSS i ministarka pravde.


U Tužilaštvu za organizovani kriminal je rečeno da to Tužilaštvo proverava navode iz krivične prijave.


Milojević je ranije danas rekao da je krivična prijava podneta 17. oktobra ove godine zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, odnosno teže povrede prava 837 sudija (koje VSS krajem 2009. godine nije ponovo izabrao na sudijsku funkciju).


On je naglasio da su članovi prvog sastava VSS povredili prava sudija jer nisu ispoštovali postupak izbora.


- Ako su sudije nešto pogrešile, to je trebalo da im se predoči i da im se da pravo da se o tome izjasne, odnosno brane. Sudije takođe nisu dobile obrazložene razloge zbog čega nisu izabrani - rekao je Milojević, aktuelni predsednik VSS.


On je istakao da je zbog tadašnjih odluka prvog sastava Visokog saveta sudstva naneta velika šteta državnom budžetu podsećajući da su njegove odluke proglašene neustavnim, a neizabranim sudijama su odlukom Ustavnog suda vraćene funkije.


Bivša ministarka pravde je ukazala na odluku Ustavnog suda kojom su sudije vraćene na posao i u kojoj je rečeno da ona nije smetnja da se ispituje njihova stručnost i dostojnost, a zbog čega nisu prošli postupak opšteg izbora.

Izvor: