Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SINDIKAT PRAVOSUĐA SRBIJE: Od 1. novembra 2016. godine generalni štrajk pravosudnih službenika u zatvorima, tužilaštvima i sudovima


Štrajk pravosudnih službenika u zatvorima, tužilaštvima i sudovima koji zahtevaju povećanje zarada počeće 1. novembra 2016. godine, najavila je predsednica Sindikata pravosuđa Srbije, Slađanka Milošević.

Ona je navela da je "jedini zahtev povećanje zarada, odnosno da osnovica za obračun bude minimalna garantovana cena rada na osnovu odluke Socio-ekonomskog saveta".

"Mi smo prinuđeni da štrajkom primoramo našeg poslodavca da ispoštuje naše osnovno ljudsko pravo - pravo na rad i odgovarajuću zaradu, odnosno da plati naš rad. Štrajkovaće službenici koji rade za platu od 25.000 do 30.000 dinara, od koje ne može da se preživi", navela je Milošević.

Ona je rekla da zaposleni u pravosuđu nisu dobili povećanje plata poslednjih šest godina, odnosno od poslednjeg štrajka i dodala da će 1. novembra u štrajk stupiti oko 14.000 službenika zaposlenih u sudovima, tužilaštvu i zatvorima.

"Naš poslodavac u proteklih šest godina nikada nije objasnio zašto su zarade službenika u pravosuđu najniže u odnosu na ostale u javnom sektoru...", rekla je Milošević i dodala da u pravosuđu ima mnogo problema.

Ona je precizirala da će se štrajk 1. novembra odvijati u prostorijama sudova, tužilaštva i zatvorima i da će početi ujutru kada i počinje radno vreme tih ustanova, kao i da će trajati ceo dan.

"Radiće se samo hitne stvari - pritvori i privremene mere, što se tiče sudova i tužilaštava, a što se tiče zatvora radiće se pritvori, a sve drugo neće. Zaposleni će se okupljati na vidnom mestu ili blizu ulaza u zgradu ili neka sudnica, ili ispred zgrade suda", rekla je ona.

Ona je rekla da koliko će štrajk trajati zavisi od poslodavca, a ne od sindikata.

Član sindikata Zvonko Tomašević zaposlen u KPZ Nova Skela rekao je da će u kaznenim ustanovama biti ispunjen minimum procesa rada ali da neće biti ugrožena bezbednost.

"Neće se sprovoditi osuđenici i pritvorena lica na sudove, po nalogu suda, osim hitnih predmeta, neće se zatvorenici sprovoditi na različite sekcije i sportske aktivnosti, neće biti poseta advokata i porodice. Pružaće se medicinska pomoć, izvodiće se zatvorenici u šetnju to je obaveza, kao i podela hrane i obroka", naveo je on.

Izvor: Vebsajt Novosti, 20.10.2016.
Naslov: Redakcija