Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MINISTARSTVO DRŽAVNE UPRAVE I LOKALNE SAMOUPRAVE: Sproveden tender koji omogućava da se povežu najveće institucije sa oko 80 odsto baza podataka građana


"Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave završilo je tender koji će povezati šest najvećih institucija koje imaju 80 odsto baza podataka, a na osnovu kojih će biti moguće da te baze podataka komuniciraju, kako građani ne bi morali sami da prikupljaju dokumenta", izjavila je resorna ministarka, Ana Brnabić.

Ona je istakla i da se radi na digitalizaciji baza podataka, i da rok za završetak tog posla neće biti pomeran.

Brnabić je navela i da je Zakon o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016) jedan od najvažnijih zakona za građane.

To je, kako je rekla, sistemski i reformski Zakon, dodajući da je na nama da sve uradimo da ga u potpunosti implementiramo.

"Taj Zakon menja odnos države prema građanima. Do sada su građani bili servis za državu, a sada je država servis za građane", rekla je ministarka.

Međutim, istakla je da taj Zakon ne može u potpunosti da bude implementiran dok ne bude elektronskih baza podataka, za šta je neophodan prenos matičnih knjiga u elektronski oblik.

Brnabić je istakla da očekuje da će taj sistem profunkcionisati u junu sledeće godine, a do tada sledi veliki rad na obuci lokalnih samouprava.

Dodala je i da mnogi dokumenti sa kojima opštinski službenici barataju nisu preneti u digitalni oblik i poručila daće to morati da bude učinjeno do kraja godine i da rokovi neće biti pomerani.

"Da bismo imali tri ili četiri meseca da povežemo elektronski sve baze podataka i da utvrdimo da on funkcioniše, kako bismo do juna ispravili eventualne greške", rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, sistem izdavanja elektronskih građevinskih dozvola je dokazao da je Srbija spremna za elektronske usluge, a u planu je da elektronska prijava beba u Nišu zaživi do prve nedelje novembra.

Brnabić je dodala da će Ministarstvo insistirati na tome da građani mogu da se prijave za takve stvari preko portala elektronske uprave, kako bi im opština potrebna dokumenta poslala na kućnu adresu.

Ona je poručila da je elektronska uprava odgovor na mnogo problema, jer proces čini jednostavnijem, bržim i transparentnijim, navodeći kao primer upravo izdavanje elektronskih građevinskih dozvola.

Objasnila je da se sada može ući u taj sistem gde se vide podaci o tome koliko je svaka lokalna samouprava pojedinačno u toku jednog dana izdala upotrebnih dozvola, tehničkih uslova, kada su se građani ili investitori prijavili, da li je radila svoj posao.

Ukoliko nije, dodala je, predstavnici Ministarstva, kao nadzor, mogu da odu u lokalnu samoupravu i vide šta je problem, u kadrovima, znanju, tehnologiji i da reaguju po potrebi u svakoj od njih.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 19.10.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija