Zastava Bosne i Hercegovine

SKUPŠTINA AP VOJVODINE: 20. oktobra 2015. godine održano nacionalno slušanje Dunavske strategije za 2015. godinu


Kancelarija za evropske integracije Republike Srbije i Dunavski civilno-socijalni forum uz podršku Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu organizovali su u pokrajinskom parlamentu konferenciju posvećenu Dunavskoj strategiji i implementaciji njenog Akcionog plana u Republici Srbiji.

Konferencija predstavlja godišnji sastanak svih zainteresovanih učesnika u procesu sprovođenja Dunavske strategije i ima za cilj da javnosti i svim zainteresovanim akterima predstavi ulogu Republike Srbije u implementaciji Dunavske strategije i projekte koji su do sada realizovani, kao i one čija je realizacija u toku.

U ime domaćina skupa, konferenciju je pozdravnim govorom otvorila potpredsednica Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, Ana Tomanova Makanova, a učesnicima su se obratili i šef Kancelarije Dunavska strategija point (Danube Strategy Point) Matija Vilfan, Sanda Šimić, pomoćnica direktorke Kancelarije za evropske integracije Republike Srbije i predstvnica Nacionalnog koordinatora za implementaciju Dunavske strategije u Republici Srbiji, zatim, Jorg Mirtl, ispred EUSDR, Stefan August Lutgenau, predsednik DCSF i Siniša Lazić, direktor Fonda Evropski poslovi AP Vojvodine.

U konstruktivnom i otvorenom dijalogu između nosioca Dunavske strategije na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou, predstavnika lokalnih samouprava, različitih institucija, organizacija, kompanija i predstavnika nevladinih organizacija, razmenjena su mišljenja i iskustva na temu Dunavske strategije. Ukazano je na njen značaj za našu zemlju sa aspekta šanse za učešćem u različitim zajedničkim razvojnim projektima između partnera u državama duž dunavskog sliva, posebno imajući u vidu predstojeću novu etapu programa koji pružaju finansijsku podršku, gde se prvenstveno misli na Dunavski transnacionalni program.

Na skupu je predstavljen Izveštaj Nacionalnog koordinatora Republike Srbije o implementaciji Akcionog plana Dunavske strategije, kao i najuspešniji projekti lokalnih samouprava u Srbiji i projekti civilnog sektora u direktnoj implementaciji Dunavske strategije.

Takođe, na skupu je bilo reči i o učešću predstavnika Republike Srbije, AP Vojvodine i lokalnih samouprava na predstojećem četvrtom po redu Godišnjem forumu posvećenom Dunavskoj strategiji, koji će se održati od 27. do 30. oktobra 2015. godine u nemačkom gradu Ulmu.

Izvor: Vebsajt Skupštine AP Vojvodine, 20.10.2015.
Naslov: Redakcija