Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: 20. oktobra 2015. godine održane sednice Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, sastanak Ekonomskog kokusa - Razmotreno i prihavćeno više predloga zakona, utvrđen Predlog odluke o prestanku funkcije člana Visokog saveta sudstva iz reda profesora pravnog fakulteta


32. sednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku

Na sednici Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku održanoj 20. oktobra 2015. godine, članovi Odbora razmotrili su i prihvatili u načelu predloge zakona o:

  • ulaganjima,
  • izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika,
  • sporazumnom finansijskom restruktuiranju.
  • potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Češke Republike o razvojnoj saradnji.

Predloge zakona obrazlagao je ministar privrede, Željko Sertić. Tokom svog izlaganja, kada je reč o Predlogu zakona o ulaganjima, ministar je naglasio da taj zakon predviđa uređenje opšteg pravnog okvira za ulaganja u Republiku Srbiju, kao i obrazovanje i rad Saveta za ekonomski razvoj i osnivanje i rad Razvojne agencije Srbije. Kako je naveo, istim bi trebalo da se utvrde subjekti podrške ulaganjima za efikasno pružanje usluga ulagačima.

Kao osnovni ciljevi predloženog zakona navedeni su unapređenje investicionog okruženja, podsticanje direktnih ulaganja u cilju jačanja ekonomskog i privrednog razvoja, kao i rasta zaposlenosti. Takođe, predviđeno je izjednačavanje tretmana domaćih i stranih ulagača, povećanje efikasnosti u pružanju usluga organa vlasti koje se neposredno odnose na ulaganja, a garantuje se i zaštita ulaganjima izvršenim u skladu sa zakonom, čime se ujedno postiže viši stepen zaštite od postupka eksproprijacije. Na sednici je rečeno da se tim zakonom precizno uređuju i vrste ulaganja, kriterijumi i podsticaji za ulaganja, a utvrđuje se i obaveza ministarstva nadležnog za poslove privrede za kontrolu projekata iz oblasti ulaganja u skladu sa tim zakonom.

Ministar Sertić je na sednici Odbora obrazložio i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, Predlog zakona o sporazumnom finansijskom restruktuiranju i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Češke Republike o razvojnoj saradnji.

Ispred Ministarstva privrede sednici je, sa saradnicima, prisustvovao ministar Željko Sertić, dok je u ime Agencije za licenciranje stečajnih upravnika prisustvovala i direktorka Agencije Danijela Vazura.

51. sednica Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu

Na sednici Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu održanoj 20. oktobra 2015. godine, članovi Odbora razmotrili su Predlog odluke o prestanku funkcije člana Visokog saveta sudstva iz reda profesora pravnih fakulteta.

Odbor je razmotrio ostavku prof. dr Zorana Stojanovića na funkciju člana Visokog saveta sudstva i utvrdio Predlog odluke o prestanku funkcije člana Visokog saveta sudstva iz reda profesora pravnog fakulteta.

Odbor je zaključio da Predlog ove odluke uputi Narodnoj skupštini sa predlogom da se razmatra po hitnom postupku, u skladu sa članom 168. stav 3. Poslovnika Narodne skupštine("Sl. glasnik RS", br. 20/2012 - prečišćen tekst).

141. sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo je, na sednici održanoj 20. oktobra 2015. godine, razmotrio pet predloga zakona koji su predloženi za dnevni red Treće sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2015. godini.

Članovi Odbora su ocenili da su u skladu sa Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) i pravnim sistemom Republike Srbije Predlog zakona o ulaganjima, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, Predlog zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Češke Republike o razvojnoj saradnji i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o šumama, koje je podnela Vlada Republike Srbije.

17. sastanak Ekonomskog kokusa

Članovi Ekonomskog kokusa sastali su se, u Domu Narodne skupštine, sa delegacijom Stejt departmenta Sjedinjenih Američkih Država, predstavnicima Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) i USAID Srbija.

Predsednik Ekonomskog kokusa prof.dr Vladimir Marinković poželeo je dobrodošlicu Delegaciji sekretarijata Sjedinjenih Američkih Država istakavši da mali koraci i mali rezultati koji je Ekonomski kokus preduzeo ukazuju na dobar početak stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta i da je cilj radne grupe da od Srbije stvori lidera u ekonomiji u regionu.

"Ekonomski kokus sarađuje sa Privrednom komorom Srbije, Američkom privrednom komorom, Savetom stranih investitora, ali i sa Privrednom Komorom malih i srednjih preduzeća Srbije. Prioritet rada Ekonomskog kokusa je da se izbori sa crnom ekonomijom, pokaže odgovornost prema svojim građanima, ali i stranim investitorima", rekao je Marinković.

Član Ekonomskog kokusa Zoran Babić rekao je da su unutar Kokusa i pored pozicije i opozicije uspeli da izgrade mostove kojima pokušavaju da stave u fokus ekonomiju i privredu.

"Privreda i politika imaju zajedničku boljku, a to je da ni jedna nije popularna. U tom duhu neophodna je analiza i privrede i ekonomije koju dobijamo od saradnika iz NALED-a i IRI-ja. Cilj Ekonomskog kokusa je, ne samo da sasluša i institucionalno rešava probleme, već da implementira zakone na terenu, da na njih ukaže i predlaže ih Narodnoj skupštini. Od SAD-a očekujemo saradnju sa najboljim kompanijama i razvoj tehnologija", naglasio je Babić.

Kristin Teft predstavnica delegacije Stejt departmenta SAD-a iz Vašingtona, naglasila je da ih raduju ekonomske reforme koje su primenjene i da Srbiju vidi kao lidera u regionu, a Milovan Milojević, član Ekonomskog kokusa je istakao da je svaka pomoć i iskustvo svetskih lidera u ekonomiji dobrodošla i da se nada razvoju i unapređenju saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama. Ivan Jovanović, poslanik Narodne skupštine i član Ekonomskog kokusa, složio se sa svojim kolegama i dodao da se rad i trud Ekonomskog kokusa vidi, i da rezultati ne bi bili mogući bez podrške NALED-a i IRI-ja, i izrazio je zadovoljstvo zbog dalje saradnje sa ekonomskim i privrednim magnatom kao što su Sjedinjene Američke Države.

Marinković je zaključio sastanak napominjući da se u saradnji sa USAID implementiraju novi programi i da Ekonomski kokus pod budnim okom prati kontrolu budžeta i primenjivanje donetih zakona.

Izvor: Press služba Skupštine Srbije, 20.10.2015.
Naslov: Redakcija