Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SRPSKI PROPISI U OBLASTI ZAŠTITE OD POŽARA USKLAĐENI SU SA EVROPSKIM


Propisi u oblasti zaštite od požara u Srbiji su dosta usklađeni sa evropskim, ali su za njihovu punu primenu potrebna velika sredstva, zbog čega je dobrodošla inostrana ekspertska pomoć, rečeno je na Međunarodnom savetovanju iz oblasti zaštite od požara organizovanom u Beogradu.

Na savetovanju koje Društvo inženjera i tehničara za upravljanje rizicima (DITUR) tradicionalno organizuje svake neparne godine, ove godine su se okupili eksperti iz Nemačke, Danske, Belgije, Švajcarske, Slovenije...

Osnovne teme savetovanja su ocene kvaliteta projekta inženjera zaštite od požara, trendovi u arhitekturi, eksploatacioni troškovi tokom životnog ciklusa opreme za zaštitu od požara, preventivna zaštita od požara...

Predsednik DITUR-a Milovan Vidaković rekao je da je ovo odlična prilika da domaći stručnjaci "ukradu" znanje od svojih kolega, desetak eksperata iz inostranstva.

"Mi moramo da pratimo propise EU i tu nema diskusije...dosta smo usklađeni i dosta paralelnih propisa su slični sa EU, s tim što moramo da pratimo i njihovu praksu", naveo je Vidaković.

On je dodao da međutim, kada je reč o praksi, Srbija nema toliko mogućnosti.

"Praksa podrazumeva veliki broj laboratorija, ispitivanja i obuka i to je strašan problem, jer to su skupe stvari, mi većinom za to nemamo para, zato dovodimo eksperte", istakao je Vidaković.

On je kao neke od interesantnih tema o kojima će biti reči na skupu izdvojio zaštitu od požara u oblakoderima, što je aktuelno u trenutku kada se gradi "Beograd na vodi", kao i o upotrebu pena za gašenje požara.

Naime, Nemačka i Norveška su krenule u zabranu pena zbog štetnih hemikalija koje su kancerogene, a na skupu gostuje jedan najvećih proizvođača pena iz Nemačke koja se dosta koristi i našoj zemlji, naveo je Vidaković.

Jedan od vrhunskih evropskih eksperata za zaštitu od požara, Alen Žorž iz Belgije, takođe je učesnik skupa, a prisutnima je detaljnije predočio propise i standarde koje upotrebljava Belgija i čitava Evropa.

Žorž je pokušao da objasni kako se od požara štite oblakoder, od kojih je jedan pre desetak godina bio predviđen da se gradi u Beogradu.

Predstavnik jedne osigurajavajuće kuće naveo je da bi država trebalo da uvede obavezno osiguranje od požara, gde bi se zajedničkim snagama osiguravajuće kuće i države iz budžeta nadoknađivale nastale štete.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 20.10.2015.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija