Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI UZBUNJIVAČA: Propis predviđa da se na korupciju može ukazati putem medija kao i da uzbunjivač ne mora da otkriva svoj identitet


Zakon o zaštiti uzbunjivača ("Sl. glasnik RS", br. 128/2014 - dalje: Zakon), čija primena je počela 5. juna 2015. godine, predviđa i da se na korupciju može ukazati putem medija kao i da uzbunjivač ne mora da otkriva identitet. Kako da novinari od uzbunjivača dobiju informaciju, uvere ga da će ga zaštititi, ali i kako sebe da zaštite - objašnjavali su urednik sajta "Pištaljka", član Udruženja novinara i najpoznatiji advokat u Americi, Tom Divajn, koji brani uzbunjivače pred sudom, na konferenciji "Zaštita uzbunjivača i novinarskih izvora".

Bez uzbunjivača nema uspešne borbe protiv korupcije. A bez zakonske zaštite i garancije građanima da zbog toga što su ukazali na zloupotrebe neće trpeti štetu i odmazdu, nema ni uzbunjivanja. Velika uloga poverena je i novinarima - da ukažu na korupciju ali i sakriju identitet uzbunjivača.

"I kada se suoče sa pritiscima, bitno je da novinari odbiju da otkriju svoj izvor, jer time ne samo da štite svoj izvor, nego i upućuju poruku budućim izvorima da mogu biti sigurni da ako se obrate novinarima neće zbog toga trpeti nikakvu odmazdu", navodi Vladimir Radomirović sa portala Pištaljka.

Radomirović je naveo primer bivšeg direktora Hitne pomoći Borka Josifovskog, koji je još 2006. godine govorio o sprezi između nekih lekara i pogrebnih preduzeća, ali je zbog toga bio žrtva odmazde, jer je odmah bio smenjen i dobio je otkaz.

Kako stvari ne bi trebalo da izgledaju, objašnjavaju i iz Udruženja novinara Srbije. Podsećaju na slučaj novinarke Jelene Spasić, kojoj je zbog objavljivanja dokumenta o stanju u vojsci 2011. godine, pretilo tajno suđenje i zatvor jer nije htela da oda izvor, a teretili su je za ugrožavanje nacionalne bezbednosti, iako je objavila informacije koje javnost ima pravo da zna. Ipak, tužilaštvo je odustalo od gonjenja.

Iz Udruženja novinara Srbije smatraju da Zakon i dalje ne štiti novinare u dovoljnoj meri.

"Pokazalo se u praksi da oni taj Zakon tumače tako da novinar ipak treba da otkrije svoj izvor, naravno zloupotrebljavajući Zakon, ali srećan sam što u Kodeksu novinara Srbije piše da novinar nikako ne treba da otkriva svoj izvor i tu je Kodeks u suprotnosti sa Zakonom, pa čak i ako vam preti Zakon, vi po Kodeksu ne biste smeli da otkrijete svoj izvor", ukazuje Petar Jeremić iz Udruženja novinara Srbije.

Na osnovu dugogodišnjeg iskustva, američki advokat koji je zastupao više od 6.000 uzbunjivača, između ostalih poznatog njujorškog inspektora Serpika, sada je u pravnom timu za odbranu Edvarda Snoudena, objašnjava kako istina postaje najjače oružje.

"Oni koji zloupotrebljavaju moć imaju gotovo životinjski nagon da unište svakoga ko preti njihovim zloupotrebama i mislim da se to nikada neće promeniti. Kada građani shvate da će zataškavanja zloupotrebe moći da ugrožava njih i njihove porodice, promeniće okoštali stav prema autoritetima i priključiti se onima koji koriste pravo na slobodu govora kako bi upozorili druge", podvlači advokat Tom Divajn.

Divajn je nedavno na seminaru sudija u Vrnjačkoj Banji govorio o primeni Zakona. Kada je u sali emitovana poruka američkog policajca Frenka Serpika, za reč se javio sudija Blagoje Jakšić, član Visokog saveta sudstva. On je ispričao kako je bio uhapšen i proveo u pritvoru pet i po meseci zbog toga što je unutar VSS ukazivao na nezakonit reizbor sudija i zalagao se da se neizabrane sudije vrate na posao.

Divajn poručuje da borba protiv korupcije i za zaštitu uzbunjivača nikada ne prestaje. Podseća da su Martin Luter King, Kopernik i Galilej bili prvi zviždači u pištaljke.

Izvor: Vebsajt RTS, 19.10.2015.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija