Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KRIVIČNI ZAKONIK: Ubistvo u lovu se kvalifikuje kao ubistvo iz nehata, jer učinilac nije imao umišljaj da nekoga liši života, već je delovao nesmotreno i nedovoljno brižljivo. Predviđena kazna je od šest meseci do pet godina zatvora


Kazne za ubistvo u lovu blaže su u odnosu na "obično" ubistvo. Neki smatraju da "lovcu ubici" i sud progleda kroz prste. Iako mnogi veruju da u ovome ima i malo istine, ubistva u lovu su uglavnom nesrećni slučajevi. U lov najčešće idu prijatelji, rođaci, kumovi... Gde ima oružja i gde se puca postoji veći rizik da neko strada, pa je zato važno da svi poštuju pravila.

Najnovija u nizu tragedija u kojoj je lovac ubio lovca desila se nedavno na području Opštine Pećinci. Policija je tada uhapsila D. Ž. (53) jer je sa lovačke čeke karabinom ubio drugog lovca.

Najčešći uzrok lovačkog ubistva iz nehata je nepažnja u rukovanju oružjem, kaže Bojan Bukovac, predsednik lovačkog Udruženja Beograd.

- Mnogo je onih koji obilaze lovišta u potrazi za sitnom divljači, fazanima, divljom plovkom... tada se najčešće dešavaju ranjavanja. Takođe, veliki je rizik i u lovu na divlje svinje. Krajem avgusta desila se tragedija u okolini Pirota u kojoj je stradao mladić iz Avganistana. Lovci su bili u čeki i kada je nešto zašuštalo u žbunju, jedan od njih je zapucao misleći da je divlja svinja. Odmah su stigli pripadnici zajedničkih snaga vojske i policije i utvrdili da je lovac pogodio migranta koji se sa nekoliko sunarodnika krio u visokom rastinju od nadležnih - navodi Bukovac.

Dovoljan je delić sekunde da, na primer, dok lovac prelazi kanal ili nepristupačan teren oružje opali. Zato puška uvek mora da se prelomi. Po propisima lovci moraju da nose fluorescentne prsluke (žute, crvene, narandžaste), kačkete, oznake na rukavima...

Bukovac smatra da je greška to što je ukinut lovac pripravnik, jer bi svako pre nego što ozbiljno krene u lov, trebalo godinu dana da se upoznaje sa tehnikom lova, od lovno-tehničkih objekata, čeka, solišta, hranilišta, pa do upotrebe pušaka, karabina, optike.

Bukovčev kolega, Milan Kuzmanović, upravnik lovišta Beograd, smatra da su okidači nesreća u lovu nepridržavanje pravila i krivolov.

"Nema zatezanja obarača dok ne dođe do momenta pucanja. Zna se tačno kada i u šta se puca. Zabranjeno je pucati u travu koja mrda. Lovac mora tačno da vidi u šta puca", kaže Kuzmanović.

On dodaje da je jedna od mera opreza nošenje prazne puške čija je cev okrenuta ka nebu ili zemlji. Takođe, lovcima je zabranjeno da pucaju ka naseljenom mestu. Oni koji učestvuju u lovu ne smeju da napuštaju lovište kada hoće, zabranjeno je šunjanje i prikradanje.

Sa stanovišta krivičnog prava ubistvo u lovu se tretira kao lišavanje života iz nehata, kaže Milan Škulić, profesor krivično procesnog prava Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

"Ne postoji poseban krivičnopravni termin ubistvo u lovu. Reč je o potencijalno opasnoj situaciji jer ljudi nose oružje i pucaju, nažalost, nesreće se ponekad dešavaju", kaže profesor.

Nepažnja i nesmotrenost najčešće uzrokuju takve nesreće.

"Ubistvo u lovu je jedna vrsta ’privilegovanog ubistva’, kada učinilac nije imao umišljaj da nekoga liši života, već je delovao nesmotreno i nedovoljno brižljivo. To je delo koje podleže Krivičnom zakoniku ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013 i 108/2014) i kažnjava se, ali je kazna daleko blaža nego za umišljajno ubistvo", zaključuje profesor Milan Škulić.

Kazna za ubistvo iz nehata je od šest meseci do pet godina zatvora.

Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandar Bojović, 19.09.2016.
Izvod iz vest, Naslov: Redakcija