Zastava Bosne i Hercegovine

REFORMA PORESKE UPRAVE: U okviru PU biće formirana posebna odeljenja koja će se baviti uslugama, poreskim obveznicima, otklanjanjem nelogičnosti vezano za propise kroz koordinaciju filijala...


Na reformi sistema Poreske uprave uveliko se radi, a poreski obveznici rezultate će moći da vide već u narednoj godini, izjavila je direktorka Poreske uprave, Dragana Marković.

"Reforma je usvojena na sednici Vlade Republike Srbije sredinom prošle godine. Molim za malo strpljenja, jer je to proces, i ne može preko noći da se primeti promena", precizirala je Marković.

Ona je rekla da je u planu ili u toku formiranje posebnih odeljenja u okviru Poreske uprave koji će se baviti uslugama poreskim obveznicima, otklanjanjem nelogičnosti vezano za propise kroz koordinaciju filijala...

"Trudimo se i da omogućimo jednostavniju naplatu poreza, kao i podnošenje elektronskih poreskih prijava", navela je ona.

Marković je rekla da poreznici nastoje da efikasno realizuju naplatu redovnim putem, a da represivne mere koriste manje i to tek kad iscrpe sve ostale.

Kontrole su planirane, a do sada su obuhvatile i specifične segmente kao što je kontrola benzinskih stanica, izdavanje nekretnina...

"Bitno je i što smo identifikovali probleme na terenu pri donošenju rešenja poreskih inspektora i trudimo se da ih rešavamo", rekla je ona.

Marković je naglasila i da je od početka primene Zakona o inspekcijskom nadzoru ("Sl. glasnik RS", br. 36/2015), Poreska uprava u saradnji sa drugim institucijama sprovela ukupno 4.568 kontrola.

Direktorka Poreske uprave najavila je da će do sredine naredne nedelje biti raspisan konkurs za prijem 100 novih inspektora u toj instituciji. Ona je rekla da će novi inspektori doprineti smanjenju prosečne starosti zaposlenih u Poreskoj upravi koja je trenutno na nivou od oko 56 godina.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 20.09.2016.
Naslov: Redakcija