Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI SET PORESKIH ZAKONA KOJI ĆE SE PRIMENJIVATI OD 1. JANUARA 2017. GODINE


Do kraja 2016. godine biće pripremljen set poreskih zakona koji se tiču PDV-a, akciza, poreskog postupka i poreza za imovinu, a čija je primena planirana od 1. januara 2017. godine, najavio je ministar finansija Dušan Vujović.

Precizirao je da će biti malo vremena za raspravu o predloženim zakonima, ali da je vremeza izmene poreskih zakona, i naveo primer plaćanja poreza na automobile koji je do sada bio po kubikaži vozila, umesto da se računala vrednost.

Vujović je naveo i da će do kraja 2016. godine Narodnoj skupštini Republike Srbije biti dostavljeni i predlozi zakona koji će omogućiti elektronsku prijavu svih poreza.

"Radiće se i poseban Zakon o naknadama kao i novi Zakon o finansiranju lokalnih samouprava koji će biti osnova za jednu zdravu politiku", istakao je ministar finansija i dodao da će biti ujednačeni propisi na lokalu i uvedene stimulacije kako bi lokalne samouprave stvarale više prihoda.

Ministar je naveo da će se prvi parametri budžeta za 2017. godinu znati tek od 15. novembra 2016. godine.

On je podsetio da su započeti procesi na organizovanju igara na sreću zasnovanih na fiskalnim računima čija je suština da ljudi traže račune i time spreče sivu ekonomiju i utaju PDV-a.

Kako je objasnio, lokalne samouprave će takođe učestvovati u toj igri i za uspešno sprovođenje poreske politike dobijati kao nagradu neko javno dobro ili besplatan internet.

Izvor: Vebsajt RTS, Tanjug, 20.09.2016.
Naslov: Redakcija