Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ANALIZA PRIMENE AKCIONOG PLANA ZA SPROVOĐENJE INICIJATIVE "PARTNERSTVO ZA OTVORENU UPRAVU U REPUBLICI SRBIJI"


Centar za evropske politike (CEP) trenutno sprovodi analizu primene Akcionog plana za sprovođenje inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu u Republici Srbiji za 2014. i 2015. godinu.

Partnerstvo za otvorenu upravu - POU (engl. Open Government Partnership - OGP) jeste inicijativa pokrenuta 2011. godine, dok je Srbija pristupila Partnerstvu 29. marta 2012. CEP je izabran da kao nacionalna istraživačka organizacija izvrši nezavisno praćenje i evaluaciju Akcionog plana 2014-2015. u okviru Nezavisnog mehanizma za izveštavanje - NMI (engl. Independent Research Mechanism - IRM).

U svakoj državi članici Partnerstva, istraživač/ica ili tim istraživača obavlja konsultacije s relevantnim akterima kako bi se pružio verodostojan, nezavisan i objektivan opis procesa, rezultati mera i aktivnosti, kao i činjenično zasnovane preporuke u skladu sa doprinosom konsultovanih učesnika.

Pozivaju se jedinice lokalne samouprave da se popunjavanjem upitnika uključe u proces konsultacija i aktivno učestvuju u skladu s temama Akcionog plana:

1. Fiskalna transparentnost na republičkom i/ili lokalnom nivou

2. Borba protiv korupcije

3. Pristup informacijama

4. Učešće javnosti

Doprinosi se prikupljaju putem elektronskog upitnika čije popunjavanje ne zahteva više od pola sata i koji je dostupan preko linka : https://www.surveymonkey.com/r/CEP_POU_JLS

Rok za popunjavanje upitnika je utorak, 15. septembar 2015. godine.

Dodatni komentari se mogu slati i na adresu elektronske pošte: amanda.orza@cep.org.rs ili putem telefona na: +381 11 2659 491. Kontakt osoba je Amanda Orza, istrazivacica CEP.

Izvor: SKGO, 20.08.2015.