Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

INICIJATIVA ZA FORMIRANJE MEŠOVITE KOMISIJE KOJA BI ISPITALA POSTUPANJA DRŽAVNIH ORGANA U RASVETLJAVANJU PRIJAVLJENIH SLUČAJEVA NESTALIH BEBA


Ministarstvo unutrašnjih poslova uputilo je inicijativu za formiranje mešovite vladine komisije koja bi radila na rasvetljavanju slučaja "afera beba", potvrdio je ministar Nebojša Stefanović.

Inicijativa je upućena 2. juna 2017. godine Republičkom javnom tužilaštvu i ministarstvima zdravlja, pravde, rada zapošljavanja boračkih i socijalnih pitanja i državne uprave i lokalne samouprave.

Inicijativom je zatraženo imenovanje predstavnika koji bi uzeli učešće u radu ove komisije.

Ukazao je i da je MUP 12. jula uputilo urgencije koje predstavljaju još jedan mehanizam ubrzavanja procedure za njeno formiranje.

"Nakon što sve nadležne institucije dostave imena svojih predstavnika po hitnom postupku sprovešće se procedura za formiranje komisije čija nadležnost će biti ispitivanje postupanja državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestale dece u Srbiji radi otklanjanja i poslednje sumnje koja postoji kod roditelja", naveo je Stefanović.

S obzirom na to da je porodica osnovna ćelija društva i da je gubljenje bitke za njeno očuvanje najveća izgubljena bitka društva, ovo Ministarstvo će uložiti napore kao bi pravda bila zadovoljena, naveo je takođe Stefanović.

Uključivanjem svih relevantnih institucija uz podršku roditelja nestalih beba, Stefanović je uveren da, kako kaže, možemo biti sjedinjeni u želji da pored rasvetljavanja postojećih slučajeva, zauvek otklonimo opasnost od ponavljanja ovakvih ili sličnih dela.

"Ovo Ministarstvo će kao i do sada uvek biti spremno da dijalog kao i da u okviru svojih utvrđenih nadležnosti preduzme sve aktivnosti kako bi zajednički stigli do cilja", istakao je ministar.

MUP je inicijativu pokrenuo pošto je primljen telefonski poziv Radiše Pavlovića koji se obratio u ime Udruženja za istinu i pravdu o bebama iz Kragujevca sa molbom da se što pre reaguje u vezi sa "aferom bebe".

Uvažavajući značaj ovog pitanja kao i razmere posledica koje je 'afera bebe' proizvela za roditelje i njihove porodice, a imajući u vidu bitku roditelja koju vode decenijama unazad kako bi dokazali postojeću sumnju da su njihova novorođena deca nestala iz porodilišta, Stefanović je napomenuo da je MUP i u proteklom periodu naporno radio na prikupljanju dokaza koji bi potkrepili pomenute sumnje, a u cilju utvrđivanja istine o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta.

"Svakom roditelju kod koga se javila sumnja u saopštenje koje su dobili u porodilištu trebalo bi omogućiti da saznaju istinu u vezi sa sudbinom deteta", zaključio je Stefanović.

Izvor: Vebsajt RTV, 20.07.2017.
Naslov: Redakcija