Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O PREVOZU PUTNIKA U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU: Usaglašavanje poreskih stopa za javni, gradski i međugradski prevoz, pružanje staničnih usluga na autobuskim stanicama, stvaranje jedinstvene baze podataka o nelegalnim prevoznicima u sektoru inspekcije Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture


Suzbijanje sive ekonomije u drumskom transportu, čiji se obim procenjuje na približno 100 miliona evra, od presudnog značaja za veću bezbednost putnika i stvaranje uređenog ambijenta za poslovanje prevoznika, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Radna grupa za borbu protiv sive ekonomije u oblasti prevoza u drumskom saobraćaju, koja je formirana na inicijativu ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorane Mihajlović, analizirala je uzroke i predložila mere za smanjenje sive ekonomije u toj oblasti, među kojima je prva usvajanje novog zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

U zaključcima ove radne grupe ističe se da Nacrt zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju donosi pozitivna rešenja koja su u funkciji efikasnog suzbijanja sive ekonomije i boljeg uređenja poslovnog ambijenta, čime predstavlja važan okvir za uređenje oblasti drumskog saobraćaja.

Nacrtom zakona utvrđuju se uslovi i način obavljanja javnog prevoza putnika i prevoza lica za sopstvene potrebe u drumskom saobraćaju u domaćem i međunarodnom prevozu putnika, pružanje staničnih usluga na autobuskim stanicama i određuje se da se prevoz putnika i robe u drumskom saobraćaju obavlja u skladu sa potvrđenim međunarodnim sporazumima. Nacrtom zakona predviđeno je da se prevoz obavlja vozilima koja ispunjavaju uslove utvrđene propisima o bezbednosti saobraćaja na putevima i propisima o standardima za pojedine vrste vozila.

Navodi se da je neophodna striktna primena postojećih propisa, davanje prioriteta u postupanju problematici u vezi sa sivom ekonomijom, kao i stvaranje jedinstvene baze podataka o nelegalnim prevoznicima u sektoru inspekcije Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Takođe, predloženo je i da se odrede lica u svakom od ministarstava koja će biti zadužena za poslove sprečavanja sive ekonomije i razmenu podataka, kako bi svaki organ u okviru svoje nadležnosti efikasnije postupao.

Pored toga, predviđeno je i formiranje operativnih timova inspekcijskih organa Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, MUP-a, lokalnih inspekcijskih organa, Komunalne policije i inspektora Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, sa jasnim planom akcija na nedeljnom i mesečnom nivou.

Borba protiv sive ekonomije uključiće i usaglašavanje poreskih stopa za javni, gradski i međugradski prevoz.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture očekuje da usvajanjem ovih mera započne efikasno rešavanje problema sive ekonomije u drumskom transportu, što je neophodno zbog bezbednosti putnika, ali i stvaranja zdravog tržišnog ambijenta za obavljanje ove delatnosti, navodi se u saopštenju.

Izvor: Press služba Vlade Srbije, 20.07.2015.