Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

AKCIONA GRUPA ZA REFORMU POLITIČKOG SISTEMA: Uskoro kreće saslušanje vanparlamentarnih partija, naučne i stručne javnosti, Srpske akademije nauka i umetnosti, predstavnika Evropske unije, međunarodnih i organizacija civilnog društva


Prvi krug skupštinske debate o tome šta treba menjati u političkom sistemu države i u Ustavu Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) privodi se kraju.

Pošto se čuo glas gotovo svih parlamentarnih stranaka, sada na red dolaze vanparlamentarne partije, naučna i stručna javnost, Srpska akademija nauka i umetnosti, predstavnici Evropske unije, međunarodnih i organizacija civilnog društva. Prve konkretne promene u izbornom sistemu najavljuju se do kraja 2015. godine.

Predsednik Tima za promenu političkog sistema, uveren je da će se do prvih rešenja doći već krajem ove godine. "Da li će to biti promena Ustava, nisam siguran, ali do zakonskih rešenja, verujem, već krajem ove godine, ali nema promene političkog sistema bez promene Ustava."

Do referenduma, potpisa predsednika i premijera i potvrde u Skupštini, čekaće se sigurno do 2018. godine. A do tada, svakodnevna debata.

Do sada se moglo čuti da je neophodno smanjiti broj poslanika u Parlamentu na 150 sa 250, da je potrebna decentralizacija države, promena izbornih pravila, ipak, najviše polemike vodi se o načinu izbora predsednika države, koga prema mišljenju poltičkih partija treba birati u Skupštini.

"Ako želimo uticajnog predsednika, onda treba zadržati neposredan izbor, a ako želimo predsednika koji će biti figura i samo presecati vrpcu, koji će, u najstrožem smislu, biti samo predstavnik države u zemlji i inostranstvu, onda bi trebalo ići na posredan izbor u parlamentu", kaže Vladan Petrov, profesor Ustavnog prava.

U prva dva meseca debate, nije manjkalo raznoraznih predloga. Tako su parlamentarne stranke još, na primer, predložile da Ustav legalizuje istopolne brakove, ali i da sadrži odredbu u kojoj bi pisalo da deca doživotno moraju da se brinu o roditeljima.

Izvor: Vebsajt RTS, 19.07.2015.