Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USVOJEN ZAKON O OTKLANJANJU POSLEDICA POPLAVA U REPUBLICI SRBIJI


Zakonom o otklanjanju posledica poplava u Republici Srbiji se uređuje otklanjanje posledica poplava, odnosno aktiviranja klizišta na području pogođenom majskim poplavama.

Poslanici su usvojili i Zakon o otklanjanju posledica poplava u Srbiji, odnosno Leks specijalis.

Zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Sl. glasniku RS", a prestaje da važi istekom jedne godine od tog dana.

Zakonom je precizirano da područje pogođeno poplavama obuhvata poplavljene i klizištima ugrožene delove teritorije Srbije: grad Beograd i gradske opštine Obrenovac, Lazarevac, Mladenovac, Grocka i Rakovica.

Zakonom su obihvaćeni gradovi Sremska Mitrovica, Šabac, Loznica, Valjevo, Čačak, Užice, Jagodina, Kruševac, Kraljevo, Kragujevac, Požarevac i Zaječar.

Takođe, zakonska rešenja se odnose i na opštine Bajina Bašta, Kosjerić, Požega, Ub, Osečina, Ljig, Lajkovac, Mionica, Bogatić, Vladimirci, Koceljeva, Mali Zvornik, Krupanj, Ljubovija, Gornji Milanovac, Lučani, Ražanj, Aleksinac, Doljevac, Petrovac na Mlavi, Smederevska Palanka, Velika Plana, Paraćin, Ćuprija, Svilajnac, Despotovac, Rekovac, Varvarin, Trstenik, Šid, Knić i Rača.

U Zakonu je navedeno da je neodložno da se obezbedi normalizacija uslova života na poplavljenim i klizištima ugroženim delovima teritorije Srbije, da se osiguraju elementarni egzistencijalni uslovi porodicama i pojedincima čiji su stambeni objekti srušeni ili teško oštećeni i da se stvore uslovi za obnavljanje privredne i poljoprivredne delatnosti.

Takođe, potrebno je da se sanira šteta na infrastrukturnim objektima na tim poplavljenom području.

Dodaje se da je neophodno posebnim zakonom osigurati pravni okvir za ubrzanje procedura od značaja za proces obnove, kao i fleksibilnije uslove za primenu onih sistemskih rešenja koja to omogućavaju, kako bi se ponovo uspostavio održiv način privređivanja i sanirale posledice poplava.

Istovremeno, donošenje posebnog zakona je i put i mehanizam za osiguranje transparentnosti u korišćenju donatorskih i drugih sredstava koja su obezbeđena za pomoć i obnovu poplavljenih područja.

Za sprovođenje Zakona potrebno je obezbediti dodatna sredstva u budžetu, a razlog za njegovo donošenje po hitnom postpupku leži u tome što je potrebno što pre pristupiti radu na obnovi poplavljenih područja i otklanjanju okolnosti koje mogu da prouzrokuju štetne posledice.

Nedonošenje zakona po hitnom postupku imalo bi štetne posledice po život i zdravlje ljudi na tim područjima i negativno bi uticale na rad svih relevantnih organa i organizacija, navela je Vlada Srbije.

Posalnici su uvojili i vladin Izveštaj o poplavama.

Izvor: Tanjug, 20.7.2014.