Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O INSPEKCIJSKOM NADZORU: Puna primena Zakona počinje 30. aprila 2016. godine, dok se odredbe koje se odnose na inspekcijski nadzor nad neregistrovanim subjektima već primenjuju. Novina u Zakonu je primena instituta procene rizika, koja će umanjiti neujednačenost u radu inspekcija


Puna primena Zakona o inspekcijskom nadzoru ("Sl. glasnik RS", br. 36/2015 - dalje: Zakon), koji će osigurati bezbednost za građane, sigurnije poslovanje za privrednike i postaviti standarde u postupanju inspekcijskih službi, počinje 30. aprila 2016. godine, podseća Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Pomoć Ministarstvu pri izradi i implementaciji Zakona pružio je USAID Projekat za bolje uslove poslovanja.

Ovim Zakonom prvi put je uspostavljen balans preventivnih i kaznenih mera i stavljen akcenat na odgovornost svih koji učestvuju u izgradnji efikasnog poslovnog okruženja. To znači da one koji posluju legalno, inspekcije više neće kontrolisati prečesto i za iste stvari, već će inspektori svoj nadzor usmeravati ka visokorizičnim, a posebno neregistrovanim subjektima.

Nadzor nad neregistrovanim subjektima u nadležnost svih inspekcija Zakon je prvi put uveo 30. jula 2015. godine i zahvaljujući tome danas je smanjen rad "na crno" za pet odsto i registrovano čak 4.500 do tada neregistrovanih subjekata.

Cilj Zakona je i da povrati poverenje građana u inspekcijske službe, tako što će njihov potpuno transparentan i uređen rad usmeravati Koordinaciona komisija zadužena i za usklađivanje i unapređenje inspekcijskog nadzora, a u čiji sastav su uključeni predstavnici najvećih inspekcija, kao i resorni ministri. Uspostavljanjem sistema procene rizika umanjiće se neujednačenost, koruptivnost i druge moguće negativne pojave u postupku inspekcijskog nadzora.

U cilju ojačavanja kapaciteta inspekcijskih službi, organizovane su kontinuirane obuke širom Srbije tokom prethodnih meseci, na kojima će stručno usavršavanje, zaključno sa aprilom 2016. proći oko 340 republičkih i lokalnih inspektora (instruktora), koji će stečeno znanje da prenesu svojim kolegama.

Do donošenja Zakona, u Srbiji nije sprovedena suštinska sveobuhvatna reforma inspekcijskog nadzora što je podsticalo nepredvidivost poslovnog ambijenta, visoke troškove poslovanja, kao i rast sive ekonomije i korupcije. Kako bi se uspostavio stabilan i održiv sistem primeren tržišnoj ekonomiji kroz otvoreni dijalog javnog i privatnog sektora, donet je sistemski, savremen, efikasan i reformski Zakon, prvenstveno na inicijativu privrednika. On je dobio pozitivno mišljenje Evropske komisije uz ocenu da je "dobar putokaz koji treba slediti u pripremi propisa".

Izvor: Vebsajt Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, 19.04.2016.
Naslov: Redakcija