Zastava Bosne i Hercegovine

NA PRODAJU PREDSTAVNIŠTVA SFRJ U NJUJORKU, BONU, BERNU I TOKIJU: Srbiji po sporazumu o sukcesiji od novca dobijenog prodajom treba da pripadne 39,5 odsto


Diplomatsko-konzularna predstavništa Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) u Njujorku, Bonu, Bernu i Tokiju, vredna između između 70 i 80 miliona dolara, trebalo bi da budu stavljena na prodaju, od čega će Srbiji pripasti oko 35 miliona dolara.

Proces raspodele diplomatsko-konzularne imovine bivše Jugoslavije "otkočen" je pre dve nedelje na sastanku u Skoplju, kada je postignut dogovor o prodaji. Od novca dobijenog prodajom, Srbiji, po sporazumu o sukcesiji, treba da pripadne 39,5 odsto.

Predstavnik Srbije u Mešovitom komitetu za sukcesiju DKP imovine SFRJ, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović, rekao je da će se Srbija na taj način rešiti i velikih troškova održavanja i čuvanja tih objekata.

- Stan na Petoj aveniji u Njujorku, koji je zaključan od 1992. godine i propada, mesečno nas je koštao 14.000 dolara, a ukupno do sada 2,7 miliona dolara – objasnio je Odalović.

Prema njegovim rečima, na sastanku u Skoplju predstavnici Srbije su tražili da nam se posle prodaje prvo taj novac vrati, a ostatak podeli između naslednica, po dogovorenim kvotama. U Njujorku će na prodaju biti stavljena i zgrada u kojoj je trenutno smeštena naša misija pri UN.

Na prodaju je i ambasada u Tokiju koju koristi Srbija. Odalović objašnjava da je ta zgrada procenjena na 16 miliona dolara, ali da je u zemljotresima toliko oštećena da su potrebna ogromna sredstva za njeno saniranje. Na prodaju je i ambasada u Bernu, koju takođe koristi Srbija, kao i zgrada u Bonu, koju niko ne koristi, a naša država snosi troškove održavanja.

U Skoplju je dogovoreno da se započne procedura prodaje još četiri nekretnine za koje niko od sukcesora nije bio zainteresovan da ih preuzme – u Srednjoafričkoj Republici, Gvineji, Zambiji i Gvajani. Naša strana iznela je i niz konkretnih zahteva kako bi se u dosadašnjoj raspodeli imovine ispravile neke očigledne nepravde.

Na primer, prema Odalovićevim rečima, utvrđeno je da se neka imovina vodi kao da je koristi Srbija, a ona zapravo ne postoji:

Objekti u Islamabadu i Kampali nisu više u našem posedu, organi tih država su ih uzurpirali. Navedeni su objekti i u Pnom Penu i Kampali, a njih nema. Ambasada u Sudanu pripala je Hrvatskoj, i oni je traže, a mi nismo u njenom posedu i sada pokušavamo da to rešimo s vlastima u Kartumu – rekao je Odalović.

On je podsetio da su, od 123 nekretnine, u procesu sukcesije do sada podeljena 72 objekta, a da je ostalo još 51. Većinu neraspodeljenih objekata koristi Srbija, ili ih održava, zbog čega ima ogromne troškove.

Poseban slučaj je Varšava, gde je Srbija izgubila spor sa starim vlasnicima i morala je da napusti zgradu u kojoj je bila smeštena ambasada.

Sud nam je naložio i da platimo 8,5 miliona dolara za naknadu štete. Naš zahtev je da te troškove snose sve naslednice SFRJ, jer ta zgrada nije bila predmet raspodele u sukcesiji. Stari vlasnici vode spor i za vraćanje rezidencije u Varšavi, i očekujemo da se zemlje sukcesori uključe – rekao je Odalović.

Srbija je iznela i zahtev da se sa spiska imovine za raspodelu izuzmu zgrade u Sofiji i Bukureštu, koje se vode kao vlasništvo Kraljevine Srbije.

Odalović kaže da trenutno traje "češljanje" dokumentacije i arhiva, kako bi se prikupili svi potrebni papiri za dokazivanje da je ovu imovinu Srbija "unela" u SFRJ.

Izvor: Vebsajt Telegraf, 19.04.2016.
Naslov: Redakcija