Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O USLUGAMA: Predlogom zakona predviđeno uspostavljanje Jedinstvene elektronske kontaktne tačke (JEKT) putem koje zainteresovana lica mogu besplatno da se obaveste o uslovima za dobijanje saglasnosti za pružanje usluga u Republici Srbiji i državama Evropskog ekonomskog prostora. U drugoj fazi, preko nje će se elektronski dobijati i same saglasnosti


Među predlozima zakona koji će dočekati novi saziv Narodne skupštine Republike Srbije je i Predlog zakona o uslugama, koji u budućnosti treba da omogući njihov slobodan protok. Za naše privrednike i potrošače "otvorena vrata" za ostatak Evropske unije biće od momenta kada postanemo jedna od punopravnih članica. Do tada, novi zakon bi trebalo da obezbedi formiranje Jedinstvene elektronske kontaktne tačke (JEKT), a ona će preduzetnicima davati sve podatke o uslovima za dobijanje saglasnosti za pružanje usluga u Srbiji i državama Evropskog ekonomskog prostora (EPP). U drugoj fazi, preko nje će se elektronski dobijati i same saglasnosti.

Vlada Republike Srbije je Predlog zakona krajem februara prosledila Narodnoj skupštini Republike Srbije, gde će sačekati novi mandat. Od toga kada će se naći na dnevnom redu budućeg saziva, zavisi i priliv sredstava iz EU koja će omogućiti formiranje JEKT- a.

- Usvajanjem Predloga zakona poslat je dobar signal da Srbija unapređuje mehanizme koji uređuju pravo na poslovno nastanjivanje i olakšavaju slobodu pružanja usluga iz Poglavlja 3 u skladu sa evropskim pravom - smatra Nebojša Lazarević, direktor Centra za evropske politike i član užeg pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU. - Građanima i preduzećima u Evropskoj uniji je, takođe, na raspolaganju besplatna onlajn platforma "Solvit" koja im omogućava da prijave administrativne prepreke koje koče njihovo poslovanje u bilo kojoj zemlji EU, nastale usled nepravednih ili diskriminatornih pravila ili kršenja odluka EU. U Srbiji bi platforma kao što je "Solvit" ubrzala procedure, a građanima i privredi značajno uštedela vreme i novac.

Prekogranično pružanje usluga neće biti olakšano za sve delatnosti. Ne odnosi se pre svega na one od opšteg interesa, pa ni na izvršitelje. Spisak uključenih je podugačak - geodetske usluge, arhitektonske, građevinske, zastupanje u oblasti intelektualne svojine, poresko savetovanje, posredovanje u prometu nekretnina, animatori, održavanje alata, iznajmljivanje automobila....

Izvor: Vebsajt Novosti, S. B., 18.03.2016.
Naslov: Redakcija