Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SOCIJALNO EKONOMSKI SAVET: O povećanju minimalne cene rada nakon izbora


Razgovori o eventualnom povećanju minimalne zarade u Srbiji nastaviće se nakon formiranja nove Vlade, jer trenutno nije ni moguće o tome pregovarati, izjavili su predstavnici Socijalno ekonomskog saveta (SES).

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" uputili su Socijalno ekonomskom savetu inicijativu za povećanje visine minimalne cene rada sa 121 na 140 dinara po radnom satu, čime bi minimalna mesečna zarada iznosila 24.360 dinara.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije i član SES-a, Nebojša Atanacković, rekao je da su sindikati tražili da se razmatra mogućnost povećanja minimalca, ali da će sačekati formiranje nove Vlade da taj zahtev ponovo aktuelizuju.

Poslodavci bi, kako je naveo, mogli da podrže određeno povećanje, u skladu sa inflacijom, ali ne i onoliko koliko predlažu sindikati.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Dusko Vuković, podsetio je da je taj sindikat, zajedno sa Ujedinjenim granskim sindikatima "Nezavisnost" podneo inicijativu za povećanje minimalca u februaru, ali i naveo da sada Vlada nije u kapacitetu da o tome pregovara.

"Tek nakon formiranja Vlade ćemo ući u to. Gledaćemo da se ne ponovi da razgovori ponovo startuju polovinom avgusta", rekao je on.

Vuković je podsetio da je rok za određivanje minimalca za 2017. godinu 15. septembar 2016. godine, ali bi, kako je naveo, trebalo da postoji mogućnost da se i tokom ove godine promeni nivo minimalne zarade.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 18.03.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija