Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USVOJENIM PRAVILNIKOM ODREĐENO DA UPRAVNI ODBOR PIO FONDA MOŽE DA OTUĐUJE IMOVINU FONDA – UNIJA POSLODAVACA POKRENULA UPRAVNI SPOR


Unija poslodavaca Srbije je saopštila da je Upravni odbor Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje Srbije usvojio Pravilnik kojim se omogućava dalja zloupotreba više desetina hiljada kvadrata u vlasništvu Fonda.

U saopštenju se ističe da su predstavnici Unije poslodavaca Srbije u Upravnom odboru PIO fonda glasali protiv usvajanja Pravilnika na osnovu kog će poslovni prostor Fonda i dalje biti besplatno dat penzionerskim udruženjima, koja zatim taj prostor izdaju u zakup drugim firmama i građanima i na taj način stiču prihode.

Dodaje se da je Pravilnikom određeno i da Upravni odbor PIO fonda može da otuđuje imovinu Fonda u koju je, kako je navedeno, u prethodnih šezdeset godina uloženo gotovo deset milijardi evra od penzionih doprinosa, iako je to protivno Zakonu o PIO i Statutu Fonda PIO.

  • Na probleme u raspolaganju imovinom PIO fonda upozorila je i Državna revizorska institucija u izveštaju o reviziji završnog računa Fonda za 2012. godinu.

Po podacima Unije poslodavaca, Fond izdaje besplatno u zakup 15.611 kvadrata poslovnog prostora, od čega razna udruženja penzionera i klubovi penzionera koriste 12.534 kvadrata.

Izračunato je da PIO fond, zbog toga što besplatno daje u zakup svoj prostor, godišnje gubi najmanje oko milion evra.

Unija poslodavaca je navela da je, kako bi zaštitila imovinu PIO fonda, pokrenula spor pred Upravnim sudom i obratila se antikorupcijskom timu u Vladi Srbije, a planira je i obraćanje međunarodnim institucijama - Evropskoj komisiji i Međunarodnoj organizaciji rada.

Izvor: Tanjug