Zastava Bosne i Hercegovine

NA OSNOVU ZAHTEVA KOMISIJE ZA ZAŠTITU KONKURENCIJE FRIKOM KAŽNJEN ZBOG MONOPOLSKOG POLOŽAJA


Poreska uprava naplatila je kaznu od 366 miliona dinara kompaniji Frikom zbog dominantnog položaja na tržištu, potvrđeno je Tanjugu u Poreskoj upravi.

Iznos kazne od 366.115.005,50 dinara obuhvata glavni dug i kamatu i naplaćen je 19. marta ove godine, i to na osnovu rešenja za prinudnu naplatu novčanog iznosa mere zaštite konkurencije. Tu meru je donela Filijala Poreske uprave Palilula 14. marta, na osnovu zahteva Komisije za zaštitu konkurencije, rečeno je u Poreskoj upravi.

Kazna je naplaćena, nakon što je Vrhovni kasacioni sud odbio zahtev Frikoma za preispitivanje sudske presude Upravnog suda, kojom je potvrđeno rešenje Komisije za zaštitu konkurencije o zloupotrebi dominantnog položaje te kompanije i izricanje mere plaćanja novčane kazne.

Komisija je u novembru 2012. godine Frikomu izrekla meru plaćanja novčanog iznosa od 301.950.520,00 zbog zloupotrebe dominantnog položaja.

Kazna je izrečena, jer je Frikom u ugovorima koje je zaključivao sa kupcima - maloprodavcima u periodu od 2008. do 2010. godine njih obavezivao na direktnu ili indirektu zabranu prodaje konkurentskih proizvoda, kao i na doslednu primenu maloprodajne cene utvrđene cenovnicima Frikoma.

Presudom Upravnog suda od 12. marta 2013. godine odbijena je tužba Frikoma i potvrđeno je rešenje Komisije o izricanju mere plaćanja novčanog iznosa od 301,95 miliona dinara.

Izvor: Tanjug