Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O IZMENI UREDBE O USLOVIMA I NAČINU ZA PRIMENU MERA ZA ZAŠTITU PRAVA INTELEKTUALNE SVOJINE NA GRANICI: Zadržavanje, skladištenje i drugi troškovi koji iskrsnu prilikom tretmana robe sumnjivog porekla, ići će na teret generalnih zastupnika "napadnutog" brenda, nosilaca odobrenja


Borba sa falsifikatorima ubuduće će više koštati kompanije u Srbiji. Vlada je nedavno donela Uredbu o izmeni Uredbe o uslovima i načinu za primenu mera za zaštitu prava intelektualne svojine na granici ("Sl. glasnik RS", br. 25/2015 i 3/2018). Zadržavanje, skladištenje i druge troškove koji iskrsnu prilikom tretmana robe sumnjivog porekla - ići će na teret generalnih zastupnika "napadnutog" brenda, nosilaca odobrenja. Firme potom moraju same da gone one koji su pokušali "lažnjake" da uvezu u Srbiju i od njih nadoknade troškove.

- Carinski propisi u ovoj oblasti su već u velikoj meri usklađeni sa propisima EU, pa je aktuelna izmena Uredbe još jedan korak ka potpunom usklađivanju sa evropskim standardima - objašnjavaju u Upravi carina.

Zastupnici i distributeri sportske opreme poznatih svetskih proizvođača, nemaju ništa protiv ove Uredbe. Patike, trenerke i oprema za sport se najčešće falsifikuje, pa zastupnici tvrde da plagijatorima treba stati na put.

Kada zaplene sumnjivu pošiljku, carinici će generalne zastupnike obaveštavati o tome gde je i kako roba uskladištena, uz procenu troškova. Konačan zbir će zavisiti od toga koliko će provera trajati, količine zaplenjene robe, pa i vrste artikla. Sve to diktira način skladištenja.

Propisano je da se roba zadržava maksimalno deset radnih dana od dana zadržavanja, odnosno od dana obaveštavanja nosilaca odobrenja.

Zaplenjena falsifikovana roba se uništava, nikada se ne donira, jer je ne prati dokumentacija koja bi potvrdila ispravnost i kvalitet proizvoda.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. B., 19.02.2018.
Naslov: Redakcija