Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DO JUNA 2018. GODINE SA RADOM ĆE POČETI SERVIS E-INSPEKTOR


2018. godine će startovati jedinstvena informaciona platforma e-inspektor, koja će do juna umrežiti prve četiri inspekcije, izjavila je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, na otvaranju treće nacionalne konferencije Vlade i privrede "Izlaz iz sive ekonomije".

Brnabićeva je, ocenjujući da će ta platforma još bolje povezati i koordinisati rad inspekcija u Srbiji, objasnila da će do sredine 2019. godine biti umrežene sve 42 inspekcije, što će uvesti potpunu transparentnost u njihov rad.

Prema njenim rečima, to će omogućiti i privrednicima da kontrolišu rad inspekcija i da vide kada je inspektor bio u kojem preduzeću i koliko su često išli u jedno preduzeće, a nisu u neko drugo, da li su imali neke zamerke u radu i slično.

Premijerka je najavila da će u narednih šest meseci biti usklađeno više od 70 sektorskih propisa sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru ("Sl. glasnik RS", br. 36/2015), i naglasila da u naredne tri godine ulazimo u zapošljavanje novih inspektora i ojačavamo inspekcije sa nabavkom nove IT opreme.

 Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman istakao je da je siva ekonomija važna tema ne samo za Srbiju, već za čitav svet, naglašavajući da je regulisanje tog problema od presudne važnosti na evropskom putu Srbije.

Strateški cilj Srbije je ulazak u EU, što Nemačka podržava, podvukao je ambasador i dodao da je to još jednom potvrđeno izjavom kancelara Nemačke Angele Merkel u Sofiji i prilikom nedavne posete vicekancelara i šefa diplomatije Zigmara Gabrijela Beogradu.

Prema njegovim rečima, Srbija sama odlučuje o brzini pristupanja ispunjavanjem uslova za prijem u Evropsku uniju.

 Jedna od najvažnijih oblasti kojoj je neophodna reforma jeste vladavina prava i zvanični Berlin pozdravlja to što je Vlada Srbije uvrstila ovu oblast u svoje prioritete, poručio je Ditman.

Borba protiv korupcije, koja je vezana za sivu ekonomiju, veoma je bitna, naglasio je on i ukazao na to da postoje neki nedostaci u toj oblasti, poput nepopunjavanja svih mesta u Agenciji za borbu protiv korupcije, što je važno za obezbeđivanje efektivnog rada tog tela.

Nemačka je, kao podršku Srbiji u ovoj oblasti, do sada investirala 1,8 miliona evra, a postignuto je mnogo pozitivnih efekata, naveo je ambasador i napomenuo da je trenutno fokus na radu javne administracije i kontroli javnih finansija.

Na konferenciji je predstavljena analiza obima sive ekonomije u Srbiji, a zatim je otvoren dijalog Vlade i privrede o novom Nacionalnom programu za suzbijanje sive ekonomije i predloženim merama.

Izvor: Vebsajt Vlade, 20.02.2018.
Naslov: Redakcija