Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI: Nacrt zakona čeka odobrenje Evropske komisije, a njegovo usvajanje očekuje se tokom 2018. godine


Nema sumnje da će novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti biti donet ove godine, ali treba da budemo sigurni da odredbe koje sadrži neće biti "prenormirane", rekla je predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić.

"Ja sam izrazila zabrinutost da u nekim delovima tog nacrta postoji prenormiranost i ne želim da zato što nismo pre nešto implementirali, opet idemo na prenormiranost i da onda ni to ne možemo da implementiramo", rekla je Brnabićeva.

Kako kaže, zakon se nalazio na sajtu ministarstva za rad tokom decembra i januara, dobijeni su komentari koji se uklapaju u postojeći nacrt, a zatim zakon ide na odobrenje Evropske komisije.

"Radi se na tome i nemam brigu da će biti donet ove godine, ali ne vidim zašto je to toliki prioritet. Zakon o ravnopravnosti polova ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009) iz 2009. godine koji imamo takođe je dosta dobar i jedan od modernijih zakona u Evropi. U smislu rodne ravnopravnosti mi imamo dobar zakonski okvir i ovo će biti samo poboljšanje, ali ovo nije krizna situacija", navodi Brnabićeva.

Premijerka je dodala da je po pitanju novog zakona htela da čuje i mišljenje privrede i da se uveri da neće doći do većih finansijskih i administrativnih nameta.

"Važno je da ulazimo potpuno čisto, koji su efekti i za privredu i za državu. Za mene tu postoje rešenja koja su dobra, popularna, ali ne znam koliko su primenljiva. Na primer, to da na intervjuu za posao ne smete da postavljate pitanje da li planirate porodicu, to je u redu i već je definisano prethodnim zakonom, ali se postavlja pitanje kako se to kontroliše", navodi Brnabićeva i dodaje da se plaši "da ne donosimo zakone koji su BMW, a onda ne znamo kako da ih implementiramo u praksi".

Ona je zaključila da je pitanje rodne ravnopravnosti posao svih, te dodala da nije potrebno da postoji "sto saveta, sto radnih grupa, sto koordinacionih tela".

"To je dosta jasno i ne bih od toga pravila neku metafiziku", kaže Brnabić.

Izvor: Vebsajt Novosti, 19.02.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija