Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OZAKONJENJU OBJEKATA: Rušenje nelegalno sazidanih objekata u Beogradu počeće u martu 2017. godine, a u prvom krugu će biti srušeno 400 zgrada i kuća. Preduzeće koje na javnom tenderu bude dobilo posao uklanjanja bespravnih građevina imaće zadatak i da obezbedi obustavljanje započetih radova na nelegalnim gradilištima. Uklanjanje podrazumeva demontažu ugradnih elemenata, rušenje nosećih i pregradnih zidova i betonskih konstrukcija. Grad će biti u obavezi da obezbedi neometano izvršenje rušenja, odnosno da objekte iseli i da, ako je neophodno, budu prisutni pripadnici policije i komunalne policije


Uklanjanje nelegalno sazidanih objekata u prestonici počeće u martu 2017. godine. U prvom krugu će biti srušeno gotovo 400 zgrada i kuća, a koja će firma biti zadužena za ovaj posao još nije poznato.

Sve beogradske opštine popisale su objekte koji su od kraja 2015. godine, kada je stupio na snagu Zakon o ozakonjenju objekata ("Sl. glasnik RS", br. 96/2015), zidani bez dozvola. Rešenja o uklanjanju su doneta, međutim, opštinari još čekaju da od grada dobiju novac za rušenje.

Divlja gradnja poslednjih godina najzastupljenija je bila na opštini Palilula, gde su mnogi investitori gradili bez ikakvog reda i dozvola.

- U planu je rušenje 60-ak objekata. Najviše bespravnih zgrada i kuća je u naseljima na levoj obali Dunava. Verujemo da ćemo uskoro dobiti sredstva od grada za uklanjanje tih objekata koje bi trebalo da počne sledećeg meseca - kažu u opštini Palilula.

Ni ostale opštine ne zaostaju mnogo za Palilulom. Zvezdara i Voždovac su, takođe, među kritičnijim delovima grada kada je divlja gradnja u pitanju, ali u ovim opštinama nema odgovora koliko rešenja o uklanjanju su inspektori doneli. Na Savskom vencu rušenje čeka 45, u Zemunu 33, a u Surčinu pet objekata.

Preduzeće koje na javnom tenderu bude dobilo posao rušenja bespravnih građevina imaće zadatak i da obezbedi obustavljanje započetih radova na nelegalnim gradilištima.

Uklanjanje podrazumeva demontažu ugradnih elemenata, rušenje nosećih i pregradnih zidova i betonskih konstrukcija. Grad će biti u obavezi da obezbedi neometano izvršenje rušenja, odnosno da objekte iseli i da, ako je neophodno, budu prisutni pripadnici policije i komunalne policije.

Izvor: Vebsajt Novosti, E. V. N., 18.02.2017.
Naslov: Redakcija