Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA: Nacionalni prosvetni savet ima primedbe na proceduru izrade Nacrta zakona, na duh dokumenta, neusklađenost sa Strategijom razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine, kao i na neusklađenost sa evropskim dokumentima. Savet traži povlačenje Nacrta novog Zakona i formiranje šire radne grupe koja bi radila na izmenama i dopunama važećeg Zakona


Članovi Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) zatražili su da se povuče predlog Nacrta zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i da se formira šira radna grupa koja bi radila na izmenama i dopunama važećeg Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 72/2009, 52/2011, 55/2013, 35/2015 - autentično tumačenje, 68/2015 i 62/2016 - odluka US).

- Nacrt zakona je nemoguće doraditi sitnim popravkama. Ostajemo pri stavu da ga treba povući, jer procedura izrade nije bila dobra i ono što se nudi ne valja - rekao je predsednik NPS, profesor Aleksandar Lipkovski.

On je naglasio da Savet ima primedbe na proceduru izrade Nacrta zakona, na duh dokumenta, neusklađenost sa Strategijom razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine ("Sl. glasnik RS", br. 107/2012), kao i na neusklađenost sa evropskim dokumentima.

U Nacrtu zakona im je, kako kažu, zasmetala neadekvatna prisutnost vaspitinih ciljeva, rušenje postojećih institucija, prenaglašena nadležnost Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Članica NPS profesorka, Ana Pešikan, rekla je da predloženi Nacrt zakona predstavlja potpuno odstupanje od moderne koncepcije obrazovanja, te da je ozbiljan korak unazad po duhu dokumenta i rešenjima koje predviđa.

Njoj, ali i drugim članovima NPS-a zasmetalo je što se ne zna ko su autori Nacrta zakona, ali i to što nije bilo predstavnika NPS i sindikata prilikom izrade, kao i to što NPS postaje samo savetodavno telo.

- Izostavljena je orijentacija na učenike, one koji uče. U Nacrtu zakona je predviđeno da se vrednovanje kvaliteta rada ustanove meri putem postignuća učenika, jer bi škole koje imaju učenike iz socijalno marginalizovanih grupa bile kvalifikovane kao loše - pojasnila je Pešikan.

Predstavnik Srpske pravoslavne crkve u NPS profesor, Vladimir Vukašinović, ukazao je da je iz Nacrta zakona izostavljeno obavezno uključivanje verske nastave u nastavni plan.

- Takođe, skrećem pažnju na činjenicu da je umesto dosadašnje prakse da u radu NPS učestvuju dva predstavnika verske zajednice (jedan član SPC i drugi ostalih crkava), sada predviđeno da bude samo jedan i to iz reda komisije za versku nastavu - rekao je Vukašinović i dodao da članovi Komisije ne mogu predstavljati verske zajednice.

On je naglasio da je izostavljanje verske nastave iz zakona "problematično" jer, kako kaže, ona nije jedan u nizu predmeta, već spada u kategoriju "posebnih predmeta".

- Cilj verske nastave nije samo da formira intelektualno, obrazuje, informiše, već doprinosi razvijanju identiteta i ima vaspitnu ulogu - pojasnio je Vukašinović.

Predstavnik Matice srpske, Slavko Gordić, negodovao je što je ta institucija "izbrisana" iz zakona, odnosno smanjenjem broja članova sa 43 na 29, kako je predviđeno Nacrtom zakona, Matica srpska ostala bi bez predstavnika u NPS.

On je primetio i da se Nacrtom zakona koncentrišu nadležnosti u Ministarstvu prosvete, te da se na taj način "rizikuje mnogo".

Državni sekretar ministarstva prosvete, Ana Marija Viček, pozvala je članove NPS-a da Ministarstvu prosvete dostave sve svoje sugestije na Nacrt zakona, poručivši da će one biti razmotrene.

- Boli me što Ministarstvo prosvete smatrate nekompetentnim i nestručnim. Žao mi je što Ministarstvo ima lošu reputaciju. Mislim da nijedan zakon ne može da bude dobar za svakoga, ima jako malo zakona kojima su svi zadovoljni - naglasila je Viček i dodala da je Ministarstvo prosvete otvoreno za razgovor.

Izvor: Vebsajt Blic, 14.02.2017.
Naslov: Redakcija